Hrvatsko i slovensko tumačenje granice se razlikuje, a zbivanja se prate na obje strane. Donosimo vam priču s hrvatskim ribarima u Piranskom zaljevu, ali iz slovenske perspektive. Ovako to vide i prate kolege iz emisije Svet slovenskog Kanala A.


"Odluke arbitara se ne odnose na nas, tako da ćemo ribariti kao i do sada, do pola Piranskog zaljeva", rekli su dan nakon odluke Arbitražnog suda hrvatski ribari koji su u subotu, najviše zbog lošeg vremena, ostali u Savudrijskoj luci.

Vezani članci Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima" Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica

Ipak, tenzije ne žele. Kažu, žive od turizma i ribe pa se nadaju da će se političari, koji po mišljenju ribara samo dižu napetosti među malim ljudima, uspjeti međusobno dogovoriti oko ribolovnih područja.

Većina brodova sada je prazna. Ali ne zbog odluke arbitražnog suda, već zbog lošeg vremena. Na otvoreno more danas su se uputili tek rijetki ribari.

A i nadalje će loviti do polovice Piranskog zaljeva, poručuju, baš kao i oni koji su ostali na kopnu.

"Mi idemo po starom, to je i dalje važeće za hrvatske ribare. Odluka arbitražnog suda nas se ne tiče".

Susreta sa slovenskim ophodnjama se ne boje.

"Vaša policija nema pravo postupanja". 

Incidente ne želimo, poručila je ipak većina ribara.

"Suživot, miran život... Da bi dalje mogli nastaviti raditi i živjeti".

Više od napetosti u zraku osjećalo se razočaranje odlukom u Haagu i politikom.

"Ove dane nam je puna kapa svega. Ne znamo kako da se ponašamo. Ali naše je da ribarimo".

Da situacija nije tako bezazlena, potvrdio je prvo jedan, a zatim i drugi policijski brod, koji stalno patrolira ispred televizijskih kamera. U Savudrijskoj vali nije ih već dugo toliko bilo. Depresivan ugođaj i hrvatska frustracija su tako utjecali i na posjet ribarskom festivalu koji je inače jedan od najposjećenijih i najpopularnijih u Istri. 

Cijelu priču pogledajte u priloženom videu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju