Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

VRATILI SE NA STVARNU POZICIJU Bili su se malo, kako narod kaže, zaigrali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović prokomentirala je promjenu stava EU oko arbitraže između Hrvatske i Slovenija, kao i posjet Donalda Tuska Zagrebu.

Prije svega bi rekla da se Bruxelles vraća u svoju stvarnu poziciju što se tiče arbitražnog postupka, jer reakcije Europske komisije dominantno, nakon što je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, su bile neprimjerene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla je pomoć ZRAKOPLOV JE SLETIO U Hrvatsku stiglo 37 tona humanitarne pomoći iz Dubaija Slika nije dostupna Mijenja se i zakon Slovenija će dobiti europsku pomoć za zaštitu granice

Ona se malo, onako kao što narod kaže zaigrala, kao da je zaboravila da je Hrvatska punopravna članice kluba i da ona nema nikakvih mehanizama pritiskati jednu svoju punopravnu članicu u svojim odlukama i tražiti od nje da derogira odluku svojeg nacionalnog parlamenta.

Jednako tako kao što svojedobno nije imala mehanizma niti pritisnuti Sloveniju, kad je Slovenija ucjenom blokirala hrvatske pregovore i pokušala zaustaviti hrvatski put prema EU. Europska unija je već od samog početka, dakle dok Hrvatska još nije bila punopravnom članicom EU, bila samo posrednik, to u konačnici nije ni bila njezina politička ideja.

Donald Tusk: Na krizu s migrantima odgovoriti u duhu europskih vrijednosti

Političku inicijativu za arbitražni sporazum kao mehanizmom deblokade, donijele su SAD. Prema tome EU se sad vraća na svoju stvarnu poziciju, ona je političko tijelo i nikako se ne bi smjela mješati u rad pravosuđa, a arbitražni postupak to definitivno jest.

Danas je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila iznimno jasna, ono o čemu bi EU eventualno mogla diskutirati jest je li njezina zemlja članica povrijedila temelje, a to je Slovenija, na kojima počiva EU, to je visoki stupanj povjerenja zemalja članica i prije svega, vladavinu prava.

Izgubljeni Tusk

Europa u ovoj novijoj povijesti od ukrajinske krize na ovamo, nema odgovore na mnoga pitanja i meni je žao što ovo moram reći, dakle prilično nemušt komentar gospodina Donalda Tuska danas, koji je pomiješao kruške i jabuke, tko je kriv, tko nije kriv, kakav je Balkan, je li stabilan ili nije stabilan - moram priznati da ga nisam do kraja razumjela, pokazuje da EU i 23 godine nakon potpisivanja sporazuma u Maastrichtu nema jasno konsolidiranu svoju vanjsku i sigurnosnu politiku.

Ovo jest humanitarna kriza, ali ovo i jest ozbiljan sigurnosni problem za Europu i pred tom činjenicom ne treba zatvarati oči. Što se tiče Hrvatske, njezina pozicija će ovisiti o njezinom apsorpcijskom kapacitetu, a njezin apsorpcijski kapacitet za moguće izbjeglice, određuje nekoliko parametara.

Tu je naravno i naš geopolitički položaj, jer mi u susjedstvu imamo dva protektorata vrlo krhke stabilnosti i vrlo krhke protočnosti, a to su BiH te Kosovo. Odlučuje i naravno stanje državnih financija, jer te ljude koje primimo, moramo na neki način i uzdržati. Hrvatska će sukladno tome primiti određen broj ljudi, ako to bude bilo potrebno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene