Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksluzivni intervju

Prvi čovjek konklave otkriva: Tko lobira za koga i postoje li favoriti među kardinalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Giovanni Battista Re predsjedavat će konklavom koja će odlučivati o novom poglavaru Katoličke crkve. U ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV, kardinal Re otkrio je čeka li nas jedna od najneizvjesnijih konklava do sada.

'Uvijek je teško predvidjeti kako će se stvari odvijati. Budućnost je u rukama Boga. Vidjet ćemo', kazao je Kardinal Re koji je član Rimske kurije već 50 godina. Jako dobro zna što se događa unutar vatikanskih zidina, odnosno postoje li interesne skupine i favoriti među kardinalima, kako pišu pojedini mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Možda nije jedini Indonezijski kardinal otkazao put na konklave Slika nije dostupna Ima vremena do 28. veljače Benedikt razmatra mogućnost da ukazom ubrza konklave

'Svi mi kardinali smo ljudi iz Crkve, želimo najbolje za Crkvu. Naravno, imamo različita iskustva, dolazimo s različitih kontinenata i naravno da postoje različite vizije. Ali svima je želja pronaći pravu osobu za ovo vrijeme', kazao je.

>>
Benedikt XVI. promijenio pravila, izbor novog pape se može održati ranije!

Kardinal je naglasio da papa Benedikt XVI neće utjecati na izbor svoga nasljednika. Isto tako, istaknuo je i da odluka o povlačenju pape, nije najava promjena. 'Da, to je presedan, ali ne predstavlja nikakvu obavezu nasljedniku. Novi papa koji će biti izabran, bira se za cijeli život zato što se to tako radi. Svaki papa može odlučiti za sebe', dodao je.

Kardinal Re je bio jedan od najbližih suradnika pape Ivana Pavla II. U njegovoj pratnji tri puta je posjetio Hrvatsku. 79-godišnjak posebno pamti beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca 1998.

'Čini mi se da je beatifikacija kardinala Stepinca izraz pobjede evanđelja u borbi između dobra i zla', kazao je. Za kardinala Giovannija Battistu Rea, upravo je Alojzije Stepinac simbol snage duha koju Hrvati katolici pokazuju u teškim vremenima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene