Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probili se u parlament

Kaos u Hong Kongu: Tisuće na ulicama, policija na prosvjednike baca suzavac

Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP)
Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) VIVEK PRAKASH / AFP
Aktualno Galerija Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Foto: VIVEK PRAKASH / AFP Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Foto: VIVEK PRAKASH / AFP Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Foto: VIVEK PRAKASH / AFP +2 Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Galerija 1/7 >>
Prosvjednici u Hong Kongu probili su se u zgradu parlamenta! Policija je na prosvjednike bacila suzavac.

-Veliki sukobi između policije i građana izbili su tijekom obilježavanja godišnjice na koju je Velika Britanija predala Hong Kong Kini

Pročitajte i ovo Poplave Hong Kong Crno upozorenje FOTO Crna oluja potopila Hong Kong: Najveća kiša u 140 godina poplavila ceste i uzrokovala velike odrone Slika nije dostupna poharao hong kong VIDEO Pogledajte zastrašujuću snagu tajfuna: Vjetar je ženu podignuo i odbacio nekoliko metara

-Prosvjednici su razbili zaštitno staklo i ušli u zgradu zakonodavnog vijeća, gdje su demolirali dvoranu za sjednice

-Prosvjednici su nezadovoljni prijedlogom zakona o izručenju Kini, za što vjeruju da će narušiti slobode Hong Konga. Iako su vlasti odgodile glasovanje o zakonu, prosvjednici žele da ga se potpuno odbaci

18:05 - policija je na prosvjednike bacila suzavac, nakon prethodnog upozorenja. Prosvjednici bježe od policije

Prosvjednici u Hong Kongu probili su se u ponedjeljak u zgradu parlamenta na 22. godišnjicu povratka grada pod kinesku vladavinu 1997., izravno izazvavši Peking, u kontekstu velikog nezadovoljstva građana zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenja Kini.

Gotovo tisuću prosvjednika okupilo se kod zgrade parlamenta u srcu financijske četvrti grada, a neki su nosili prometne znakove, komade lima i dijelove građevinskih skela.

Mala skupina prosvjednika, većinom studenti, s kacigama na glavi i maskama na licu jurišala je na vrata zgrade metalnim kolicima i šipkama dok vrata nisu popustila.

Parlament je oglasio uzbunu i zapovijedio prosvjednicima da odmah odu. Interventna policija upotrijebila je protiv prosvjednika suzavac ne bi li ih rastjerala.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam suspendirala je sporni prijedlog zakona 15. lipnja nakon masovnih prosvjeda, među najvećima i najnasilnijima u gradu zadnjih desetljeća, ali ga nije posve odbacila. Protivnici izručivanja Kini strahuju da bi to ugrozilo vladavinu prava u Hong Kongu i traže da se zakon posve odbaci, a Lam smijeni.

Godišnjica vraćanja Hong Konga Kini

Prosvjednici su u ponedjeljak, na godišnjicu vraćanja Hong Konga Kini 1997. godine, pokušali ući u parlament te autonomne regije razbivši prozore u bijesu zbog najavljenog zakona kojim bi se omogućilo izručenje njegovih građana u Kinu.

Na ulicama su tisuće prosvjednika. Nekoliko njih zabilo je čelične šipke i metalna kolica u staklena vrata parlamenta u namjeri da uđu unutra. "Hajde, ljudi iz Hong Konga", vikali su deseci prosvjednika.

Iz policije je priopćeno da osuđuju nasilje u parlamentu te su pozvali na suzdržanost. Stotine policajaca pod zaštitnim maskama i štitovima preraspodijeljeni su na poslovima čuvanja unutrašnjosti zgrade, piše The New York Times.

I dok se mladi prosvjednici bore s policijom pred zgradom parlamenta, na drugom kraju grada u tijeku je tradicionalni prosvjed koji se održava svake godine 1. srpnja, a u kojem su prosvjednici svih dobnih skupina.

Kini zajednička deklaracija nebitna

Podsjetimo, Kina je prije dvije godine objavila da zajedničku deklaraciju, kojom je iznesen nacrt o upravljanju tim gradom nakon povratka pod kinesku vlast, smatra povijesnim dokumentom koji više nema nikakva praktičnog značaja.

Britanija pak smatra da deklaracija i dalje vrijedi te da je ona pravno obvezujući sporazum kojem ostaje predana, što je u nedjelju ponovio i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Hunt je uoči 22. godišnjice, koja se obilježava u ponedjeljak, rekao i kako su nedavni prosvjedi zbog zakona o izručenju dodatno pokazali važnost ponavljanja britanske predanosti deklaraciji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang u Pekingu je poručio kako su britanska prava i obveze iz deklaracije istekle.

"Britanija nema nikakve odgovornosti prema Hong Kongu. Pitanja toga grada u potpunosti su unutarnja pitanja Kine. Nijedna druga država nema pravo miješati se", istaknuo je Geng.

"Britanija se... besramno miješa. Iznimno smo nezadovoljni time i odlučno se tome protivimo", dodao je glasnogovornik.

Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Foto: VIVEK PRAKASH / AFP

Pozvali Britaniju da se prestane miješati

"Pozivamo Britaniju da zna svoje mjesto i da se prestane miješati u pitanja Hong Konga u bilo kojem obliku te da čini više za njegovo blagostanje i stabilnost nego suprotno."

Kina je Hong Kong službeno predala Britancima 1842. sporazumom iz Nankinga, nakon što su izgubili prvi Opijumski rat.

Riječ je o sukobu nastalom zbog pokušaja Kine da zaustavi ilegalni uvoz opijuma, većinom iz Indije, kojim su Britanci pokušali nadoknaditi trgovinski deficit koji su imali u razmjeni s Pekingom. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene