Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja ne jenjava

Potpuni kaos: Požari, pješčane oluje, snijeg i olujni vjetrovi poharali Australiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istočnu Australiju pogodili su u petak pješčana oluja, snijeg i snažni vjetrovi koji su raspirili šumske požare, prouzročivši tako materijalnu štetu te izazvavši kaos i prekid prometa.

Šefica meteoroške službe Jane Golding izjavila je da su vremenske prilike "divlje, a u neki dijelovima i prilično opasne".

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Ilustracija El Nino Gore kuće oko Melbournea, stradala je stoka, više od 2000 ljudi raseljeno, vlasti poručile: "Zabrinuti smo"

Sydney i australska prijestolnica Canberra pogođeni su pješčanom olujom koja je počela u četvrtak i nastavila se u petak.

U Queenslandu, sjeverne obalne gradove zahvatio je val vrućine, dok je južne regije također pogodila velika pješčana oluja.

U Južnoj Australiji oko 40.000 domaćinstava ostalo je bez struje, a nekoliko kuća oštetili su ekstremno snažni vjetrovi u četvrtak.

Stotinjak letova iz sidnejske zračne luke otkazano je u petak zbog snažnog vjetra s udarima do 70 kilometara na sat, a promet je bio ograničen samo na jednu pistu.

Mećava je zabilježena u Novom Južnom Walesu, kao i neuobičajeno niske temperature. Upozorenja su izdana za sjeveroistok te savezne države jer kućama prijeti požar koji se brzo kreće zbog vjetra.

Vatrogasci su u petak priopćili da požar oko grada Salt Asha, otprilike 170 kilometara sjeverno od Sydneyja i dalje predstavlja prijetnju.

"Požar je progutao više od 1500 hektara... i još nije obuzdan."

Škole su zatvorene, a domovi napušteni, dok se vatrogasci i dobrovoljci bore s vatrom, a među njima je i bivši premijer Tony Abbott.

Snažni vjetrovi otežavaju gašenje. (Hina) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene