Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pružanje podrške političarima

Kanada 2010. dopustila NSA-u nadzor na summitu G-20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanada je 2010. dopustila američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) da provede opsežni nadzor na sastanku na vrhu skupine G-20 u Torontu, objavila je u srijedu kanadska radiotelevizija CBC, prenoseći sadržaj dokumenata koji potječu od bivšeg suradnika NSA-a Edwarda Snowdena.

U reportaži u srijedu navečer CBC je prenio bilješke prema kojima je veleposlanstvo SAD-a u Ottawi za vrijeme summita u lipnju 2010., na kojemu je sudjelovao i američki predsjednik Barack Obama uz druge državnike, bilo pretvoreno u zapovjedno mjesto sigurnosnih operacija NSA-a.

Agencija Reuters, koja je izvijestila o reportaži na CBC-u, napominje kako nije dobila na uvid dokumente o kojima je riječ niti je bila u stanju provjeriti njihovu autentičnost. Prema informacijama CBC-a, kanadske su vlasti znale za operaciju nadzora, a u jednoj bilješci NSA-a zapisano je kako je operacija bila "usko koordinirana s kanadskim partnerom". Riječ je o CSEC-u, Kanadskoj ustanovi za komunikacijsku sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

NSA pratila sklonosti pornografiji radikalnih islamista

Prema CBC-u, dokumenti do kojih su došli njegovi novinari ne otkrivaju pojedinosti o ciljevima operacije NSA-a, ali njezinu ulogu opisuju kao "pružanje podrške političarima". Glasnogovornik kanadskog premijera Stephena Harpera, Jason MacDonald odbio je izravno komentirati izvješće CBC-a.

"Ne komentiramo operativne stvari koje se tiču nacionalne sigurnosti. Naše sigurnosne organizacije imaju neovisne nadzorne mehanizme koji jamče da one vrše svoju zadaću u skladu sa zakonom", napisao je MacDonald u elektronskoj pošti Reutersu.

Harper je prošlog mjeseca bio izložen napadu oporbe nakon što su brazilski mediji objavili da je CSEC navodno špijunirao brazilska ministarstva. To je izvješće dovelo do napetosti u kanadsko-brazilskim odnosima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene