Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanada je 2010. dopustila američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) da provede opsežni nadzor na sastanku na vrhu skupine G-20 u Torontu, objavila je u srijedu kanadska radiotelevizija CBC, prenoseći sadržaj dokumenata koji potječu od bivšeg suradnika NSA-a Edwarda Snowdena.


U reportaži u srijedu navečer CBC je prenio bilješke prema kojima je veleposlanstvo SAD-a u Ottawi za vrijeme summita u lipnju 2010., na kojemu je sudjelovao i američki predsjednik Barack Obama uz druge državnike, bilo pretvoreno u zapovjedno mjesto sigurnosnih operacija NSA-a.

Agencija Reuters, koja je izvijestila o reportaži na CBC-u, napominje kako nije dobila na uvid dokumente o kojima je riječ niti je bila u stanju provjeriti njihovu autentičnost. Prema informacijama CBC-a, kanadske su vlasti znale za operaciju nadzora, a u jednoj bilješci NSA-a zapisano je kako je operacija bila "usko koordinirana s kanadskim partnerom". Riječ je o CSEC-u, Kanadskoj ustanovi za komunikacijsku sigurnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Na povijesno niskim granama: Trump će se morati suočiti s najtežom istinom Slika nije dostupna "Obama nije napustio Bijelu kuću, skriva se u ormaru i ima škare"

NSA pratila sklonosti pornografiji radikalnih islamista

Prema CBC-u, dokumenti do kojih su došli njegovi novinari ne otkrivaju pojedinosti o ciljevima operacije NSA-a, ali njezinu ulogu opisuju kao "pružanje podrške političarima". Glasnogovornik kanadskog premijera Stephena Harpera, Jason MacDonald odbio je izravno komentirati izvješće CBC-a.

"Ne komentiramo operativne stvari koje se tiču nacionalne sigurnosti. Naše sigurnosne organizacije imaju neovisne nadzorne mehanizme koji jamče da one vrše svoju zadaću u skladu sa zakonom", napisao je MacDonald u elektronskoj pošti Reutersu.

Harper je prošlog mjeseca bio izložen napadu oporbe nakon što su brazilski mediji objavili da je CSEC navodno špijunirao brazilska ministarstva. To je izvješće dovelo do napetosti u kanadsko-brazilskim odnosima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook