Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 'ničijoj zemlji'

12 SATI FILMSKE AKCIJE Spetsnaz, Hezbollah i sirijski komandosi spašavali ruskog pilota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njegov kolega poginuo je, a kopilot Konstantin Murakhtin imao je više sreće nakon što je Turska srušila njihov avion na sirijskoj granici.

Nakon šo je Turska srušila njihov lovac, dva ruska pilota padobranima su pokušavala spasiti život. Dok su padali s neba uočili su ih sirijski pobunjenici i otvorili vatru te ubili jednog od njih.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

Kopilot Konstantin Murakhtin bio je sretniji. Vjetar je otpuhao njegov padobran nekoliko kilometara bliže bojišnici i vladinim trupama. Tamo je više od 12 sati čekao spašavanje i dolazak sirijske jedinice. Govoreći o akciji spašavanja, glasnogovornik pobunjeničke frakscije Zakaria Ahmad rekao je 'Bilo je to poput Jamesa Bonda'.

Područje je naseljeno sirijskih Turkmenima, etničkom manjinom koja je blisko povezana s Turskom, a nedavno je bilo mjesto pojačane vojne aktivnosti. Prema nekim izvješćima u spašavanju pilota sudjelovao je i Hezbollah. Iz sirijske vojske poručili su da se radi o zajedničkoj sirijsko-ruskoj operaciji.

Putin: Problem nije jučerašnja tragedija, već islamizacija Turske

Nakon što je spašen Murakhtin je poručip da je u potpunosti uvjeren kako ruski zrakoplov nije zadirao u tuski zračni prostor, niti na jednu sekundu.

'Kao navigator znam svaki brežuljak tamo i mogu odrediti lokaciju i bez instrumenata', rekao je. Od detaljima operacije nije htio govoriti.

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu rekao je pak da su operaciju zajednički provele ruske i sirijske specijalne snage i da je trajala 12 sati. Iz sirijske vojske poručili su da je Murahtina spasila posebna jedinica koja je preko noći provela kvalitativnu operaciju. U izvješću je navedeno kako su sirijske i ruske snage ušle u područje pod nadzorom teorista i spasile pilota.

Sletio na ničiju zemlju?

Međutim, pobunjenici su bacili sumnju na službene sirijske tvrdnje. Ahmad, glasnogovornik pobunjeničke frakcije poznate pod imenom frona Sham, rekao je da je pilot otpuhan na prostor do kojeg nijedna strana prethodno nije bila u mogućnosti doći. Objasnio je da je sletio u planinsko, šumovito područje.

Stanovnici obližnjih područja čuli su vojne zrakoplove i helikoptere cijelu noć, rekao je.

SPAŠEN Drugi pilot srušenog ruskog Su-24 živ i zdrav vraćen u bazu

Rami Abdurrahman iz Opservatorija za ljudska prava rekao je da je vojnik sletio na ničiju zemlju te da su operaciju spašavanja proveli sirijski komandosi uz pomoć Rusa koji su otrkili vojnikovu lokaciju pomoću GPS-a.

Komandosi su se, kaže, satima borili da pilota prebace na sigurnu lokaciju odakle je onda zrakoplovom prebačen u Hemeimeem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene