Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Islamska država ih treba

ROMANTIČNE, NAIVNE, NEVINE Kako islamisti vrbuju mlade Europljanke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Impresionirane tinejdžerke i mlade žene bježe iz svojih domova i napuštaju izbezumljene roditelje u Njemačkoj te odlaze na teritorij IS-a u Iraku i Siriji.

Islamska država (IS) vrlo spretno koristi internet za širenje svoje propagande a poznato je da mami ne samo one koji će se boriti za nju već i mlade žene diljem Europe.

Impresionirane tinejdžerke i mlade žene bježe iz svojih domova i napuštaju izbezumljene roditelje u Njemačkoj te odlaze na teritorij IS-a u Iraku i Siriji. Njezina propaganda vreba mlade, naivne Europljanke preko mnogih internet platformi, pojašnjava Florian Endres, stručnjak za radikalne pokrete u Njemačkom federalnom uredu za migrante i izbjeglice.

'Koriste manje grupe i forume gdje pokušavaju stupiti u kontakt sa njima, uvjeravajući ih da postanu dio nove zajednice, Islamske države' kazao je za Deutche Welle pojašnjavajući kako je IS nova država koja treba žene koje bi se udale za borce a onda su to već obitelji.

Inicijalni kontakt često ide od strane njemačkih djevojaka koje na internetu traže informacije kako doći u Siriju ili Irak, a onda im se javljaju žene koje su se već pridružile Islamskoj državi i pričaju im kako je život tamo - sjajan.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

BOMBAŠKI POKOLJ U BAGDADU 35 mrtvih u tri napada na šijitske četvrti

Žena iz Njemačke, koja se predstavlja kao Muhajira, što znači imigrantica, objavljuje blog i postove na Facebooku i Twitteru od 2013. kada je napustila zemlju.

'Piše kako je sretna jer napokon može nositi nikab bez straha da će joj se smijati. Onima koje žele biti supruge džihadista nudi pomoć da će im pronaći muževe među borcima. Mlade Europljanke romantiziraju život u Islamskoj državi, no riječ je o područjima na kojima je ratno stanje', kaže Endres.

Mnogo je blogova i postova i drugih zapadnjačkih žena koje su se udale za militante i koje pišu o sretnom životu u Islamskoj državi.

Procjenjuje se da je od 650 djevojaka i žena koje su iz Njemačke otišle na teritorij Islamske države 40 posto mlađe od 25 godina, a neke su još uvijek maloljetne.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene