Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Sram vas bilo''

Neki dijelovi BiH i dalje pod vodom: Civilna zaštita nosila hranu i lijekove građanima, ali svejedno stižu kritike na vladajuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Zenici nakon poplave jutros je stabilno, a tijekom noći dežurano je na sagledavanju stanja vodostaja rijeke Bosne i mogućih novih poplava.

Ulaz u naselje Blatuša još je pod vodom, ali to je standardni problem i događa se i za vrijeme obilnih kiša, kazali su iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona za N1.

Desna obala rijeke Bosne izlila se na šetnicu u dijelu Kamberovića polja, ali vodostaj rijeke pada i voda se povlači. Vreće s pijeskom postavljene su u naseljima Ušće i Babine, kako se voda ne bi izlila po cesti.

Timovi civilne zaštite cijele su noći između petka i subote iz kuća evakuirali ugrožene stanovnike rubnih sarajevskih naselja koja gravitiraju rijeci Bosni na dijelu gdje se ona izlila iz korita.

Onima koji su ipak odlučili ostati u kućama na gornjim katovima dostavljali su hranu, vodu i lijekove. Prema informacijama koje su objavili iz županijskog stožera civilne zaštite, samo na području općine Ilidža koja je bila najviše ugrožena poplavljeno je najmanje 80 stambenih objekata.

Dijelovi Sarajeva bili su bez električne energije cijele noći jer je voda poplavila neke od trafostanica. Tijekom noći plavni se val širio rijekom Bosnom čiji je vodostaj naglo povećan pa je prijetilo izlijevanje u Zenici, no to se ipak nije dogodilo, ali su pripadnici civilne zaštite bili angažirani na izgradnji dodatnih nasipa i barijera kako bi zaštitili naselja.

U Doboju je u jutarnjim satima vodostaj Bosne bio veći od dva metra, dok je u petak bio ispod 30 centimetara. Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je kako je vodostaj u jutarnjim satima počeo stagnirati pa ipak ne očekuju veća izlijevanja rijeka iz korita.

Materijalne štete koje su prouzročile obilne kiše su velike, no nije bilo ljudskih žrtava. Prema najavama meteorologa, kiša bi u nedjelju trebala prestati.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već 50 intervencija VIDEO Pogledajte animaciju snažnih poplava na Mediteranu: Zatvaraju se škole, groblja i parkovi zbog oluje

Pročitajte i ovo Grenland (Foto: AFP) - 4 ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE Otapanje ledenjaka na Grenlandu izazvat će nove velike poplave u svijetu

HDZ-ov Boris Rozić prozvao je tamošnju vlast zbog spore reakcije na nepogodu. ''Gospodo, jeste li ovim ljudima htjeli nabaviti krstareće rakete i huškate li njih ratnom retorikom? Sram vas bilo, niste u stanju vreće pijeska za obranu od poplava im osigurati, ali oružje jeste? Jadna i bijedna vam duša bila'', komentirao je Rozić te prozvao bosanskohercegovački SDP, SDA, kao i direktno Zukana Heleza i Bakira Izetbegovića.

Podsjetimo, obilni pljuskovi izazvali su poplave u Sarajevu i prigradskim naseljima. Rijeka Miljacka je prijetila izlijevanjem u središtu grada.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene