Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juščenko raspustio parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, odavno u sukobu s parlamentom i premijerom, u ponedjeljak je potpisao uredbu kojom se parlament raspušta, zakazao izbore za 27. svibnja, te objavio kako u utorak ne ide na planirani put u Rusiju.

Juščenko se naciji obratio u živo na televiziji, a objasnio je da mu je bila 'dužnost' raspustiti parlament zbog postupaka koji su, prema njegovu mišljenju protivni ustavu, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Slika nije dostupna Ukrajinski parlament drastično smanjio ovlasti predsjedniku države

Stanje u zemlji je 'pod kontrolom', dodao je.

Premijera Viktora Janukoviča, svoga protivnika iz 'narančaste
revolucije' 2004. optužio je za ilegalno vrbovanje parlamentarnih zastupnika.

Novinska agencija Interfax prenijela je riječi izvora iz Kremlja koji kaže da je Juščenko zamolio ruskoga predsjednika Vladimira Putina da odgode moskovske razgovore zakazane za utorak.

Prema Juščenkovoj uredbi, novi parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 60 dana.

Kijev od jutra bruji o mogućem raspuštanju parlamenta. Jedan izvor iz ukrajinske socijalističke stranke rekao je za agenciju dpa kako je Juščenko uredbu potpisao otprilike u 19 sati, odnosno u 18.00 po srednjoeuropskome vremenu, a objavljena je dva sata poslije.

Agencija dpa javila je da se ukrajinski parlament sastao na
izvanrednoj sjednici dok je Juščenko držao govor na televiziji, ali da nije na vrijeme odbacio predsjednikovu uredbu.

Sada Juščenkovi pristaše tvrde da će svako glasovanje nakon predsjedničke uredbe biti nezakonito.

Samo koju minutu nakon Juščenkova govora parlament je ipak donio cijeli niz uredbi koje odbacuju Juščenkovu.

Predsjednik parlamenta Oleksander Moroz jasno je rekao kako parlamentarna većina ne želi pristati na predsjedničku odluku. U živo je na televiziji rekao da 'nećemo dopustiti da nam diktiraju'.

S 255 glasova za i nijednim protiv, parlament je odlučio nastaviti s radom, a dvjestotinjak zastupnika, mahom Juščenkovih pristaša bojkotirlao je sjednicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene