Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko odustao je od potrage za održivom koalicijom koja može vladati zemljom, raspustio parlament i pozvao na održavanje prijevremenih izbora.


'Ovime odlučujem da se aktivnosti parlamenta obustavljaju i pozivam na prijevremene izbore, koji će biti održani u skladu sa zakonom i u demokratskom ozračju', rekao je Juščenko u televizijskom obraćanju naciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Juščenko za prijevremene izbore u 2009. Slika nije dostupna Kriza u Ukrajini: Rok za koaliciju do 7. listopada

Stranka predsjednika Juščenka 'Naša Ukrajina', koja je s blokom premijerke Julije Timošenko činila vladajuću većinu u parlamentu napustila je koaliciju 3. rujna nakon što je u parlamentu usvojen niz zakona kojima se smanjuju ovlasti predsjednika države. 

Pregovori o ponovnom uspostavljanju koalicije nisu urodili plodom. Za raspad koalicije Juščenko je izravno optužio Timošenko i njezinu 'glad za vlašću pod svaku cijenu'.

Ovo će biti treći parlamentarni izbori u Ukrajini od Narančaste revolucije 2004. godine. Većina stanovnika, umorna od čestih izbora, ne želi održavanje novih, a ankete također pokazuju da će se njima malo toga promijeniti na političkoj sceni. Blok Julije Timošenko i proruska Stranka regija Viktora Janukoviča izjednačene su na oko 20 posto podrške, a stranka Naša Ukrajina zaostaje na trećem mjestu.

Juščenko zasad nije odredio datum izbora, ali se oni prema ustavu moraju održati najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta.