Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juščenko raspustio parlament i pozvao na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko odustao je od potrage za održivom koalicijom koja može vladati zemljom, raspustio parlament i pozvao na održavanje prijevremenih izbora.

'Ovime odlučujem da se aktivnosti parlamenta obustavljaju i pozivam na prijevremene izbore, koji će biti održani u skladu sa zakonom i u demokratskom ozračju', rekao je Juščenko u televizijskom obraćanju naciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije dokazala većinu Ukrajina: Raspala se vladajuća koalicija Slika nije dostupna Dogovorili se Predsjednik i premijerka Ukrajine opet u koaliciju

Stranka predsjednika Juščenka 'Naša Ukrajina', koja je s blokom premijerke Julije Timošenko činila vladajuću većinu u parlamentu napustila je koaliciju 3. rujna nakon što je u parlamentu usvojen niz zakona kojima se smanjuju ovlasti predsjednika države. 

Pregovori o ponovnom uspostavljanju koalicije nisu urodili plodom. Za raspad koalicije Juščenko je izravno optužio Timošenko i njezinu 'glad za vlašću pod svaku cijenu'.

Ovo će biti treći parlamentarni izbori u Ukrajini od Narančaste revolucije 2004. godine. Većina stanovnika, umorna od čestih izbora, ne želi održavanje novih, a ankete također pokazuju da će se njima malo toga promijeniti na političkoj sceni. Blok Julije Timošenko i proruska Stranka regija Viktora Janukoviča izjednačene su na oko 20 posto podrške, a stranka Naša Ukrajina zaostaje na trećem mjestu.

Juščenko zasad nije odredio datum izbora, ali se oni prema ustavu moraju održati najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene