Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP)
Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker izjavio je za njemačku televiziju ZDF da nije "pretjerano optimističan" prije razgovora u srijedu u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o trgovinskom sporu između EU-a i SAD-a.


"Jasno smo stavili do znanja da nismo neprijatelji Sjedinjenih Država. Mi imamo zajedničku prošlost koju ne smijemo zaboraviti, ali nisam pretjerano optimističan", rekao je Junker i dodavši da je EU spreman poduzeti protumjere ako Trump odluči uvesti carine na europske automobile.

Vezani članci Donald Trump Trump izjavio da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena Donald Trump Trump pomilovao bivšeg savjetnika za sigurnost, prije tri godine priznao da je lagao tijekom istrage o umiješanosti Rusije u izbore

Junker je istaknuo da želi "izbjeći trgovinski rat".

"Mi smo ovdje kako bismo objasnili našu poziciju i istražili načine da izbjegnemo trgovinski rat", kazao je.

Do posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država jer ih iskorištava u trgovini.

Američka je administracija početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija odgovorila je protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile. (Hina)