Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP)
Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker izjavio je za njemačku televiziju ZDF da nije "pretjerano optimističan" prije razgovora u srijedu u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o trgovinskom sporu između EU-a i SAD-a.


"Jasno smo stavili do znanja da nismo neprijatelji Sjedinjenih Država. Mi imamo zajedničku prošlost koju ne smijemo zaboraviti, ali nisam pretjerano optimističan", rekao je Junker i dodavši da je EU spreman poduzeti protumjere ako Trump odluči uvesti carine na europske automobile.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump uvodi nove carine od 10 posto na kinesku robu Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Trump: ''Vrlo sam zahvalan na lijepim riječima kineskog predsjednika Xija''

Junker je istaknuo da želi "izbjeći trgovinski rat".

"Mi smo ovdje kako bismo objasnili našu poziciju i istražili načine da izbjegnemo trgovinski rat", kazao je.

Do posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država jer ih iskorištava u trgovini.

Američka je administracija početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija odgovorila je protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile. (Hina)