Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović se ponovno sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem na rubu Brussels foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe.


‘Potvrdili smo one dobre, pozitivne trendove od prije nekoliko dana i ponovno pozivamo naše vlade da nastave s naporima koje čine da se riješe ona pitanja koja najviše opterućuju hrvatsko-srpske odnose. Riječ je u prvom redu o graničnim pitanjima, pitanjima izbjeglica, ratnih zločina, pitanjima koja zapravo tište građane Republike Hrvatske, bilo da su u Hrvatskoj ili u Srbiji kao izbjeglice’, rekao je Josipović, koji se u s Tadićem prvi put sastao u srijedu u Opatiji. Josipović je dodao da je u petak navečer tijekom večere sjedio za stolom s Tadićem, s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright.

>> Josipović je pristao biti Tadićev 'smokvin list'

Vezani članci Slika nije dostupna Dubrovnik forum o europskim izazovima Slika nije dostupna VUČIĆ ODLUČIO? Ipak neće doći u Dubrovnik

‘Glavna tema je bila stanje u regiji. Zajednička je želja da se naša regija stabilizira, da ne bude tema kao problem, nego kao primjer uspješnih reformi i uspješne suradnje’, rekao je Josipović. Srbijanski predsjednik Tadić je rekao da se s Josipovićem poznaje još od prije i da sada nastavljaju komunikaciju na novim dužnostima. ‘Mislim da postoji iznimno dobra razina razumijevanja. Duboko vjerujem u najbolje namjere predsjednika Hrvatske, koji je već danas postao visoko poštovan političar u regiji, a budite sigurni da i u Europskoj uniji ima vrlo zapaženu poziciju. Vidio sam jučer prilikom prvih razgovora s kakvim interesom europski dužnosnici prate što govori Josipović’, rekao je Tadić, dodajući da će nastaviti suradnju s hrvatskim kolegom ne samo na bilateralnom planu nego i o regionalnim pitanjima. Josipović i Tadić sudjelovat će u subotu navečer na raspravi o Balkanu, zajedno s europskom povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, američkim senatorom Georgeom Voinovichem i slovački ministrom vanjskih poslova, bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom. Josipović je najavio da će govoriti o regionalnoj suradnji i hrvatskoj ulozi u toj suradnji i ambicijama da se uspostavi partnerstvo sa susjedima i o potrebi da se zajednički pridonose reforma koje su potrebne da Hrvatska sutra, a ostale zemlje kasnije uđu u EU i NATO. Tadić je rekao da će njegova poruka biti da bi bila ‘nepopravljiva pogreška ako se cijela regija ne ugradi u Europsku uniju’.

Očuvanje BiH

Josipović i Tadić se slažu oko potrebe za očuvanjem Bosne i Hercegovine i ističu da se problemi moraju rješavati dijalogom i dogovorom triju tamošnjih naroda. ‘Hrvatska je jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma i naš je strateški interes da se za BiH nađe rješenje, koje u prvom redu moraju naći tri konstitutivna naroda. Ono što mi možemo napraviti jest da pomognemo da se dođe do najboljeg rješenja na načelima koja su prihvatljiva sa stajališta glavnog cilja: efikasnosti i jednakopravnosti države i naroda u državi BiH’, rekao je Josipović. Tadić je rekao da će Srbija, kao ‘jamac Daytonskog sporazuma, prihvatiti svako rješenje koje dogovore dva entiteta i tri konstitutivna naroda’ i da se slaže s Josipovićem u stajalištu da nema nametanja sa strane rješenja za BiH. (Hina)