Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na skupštini u New Yorku

Josipović: "Hrvatska snažno podupire načela međunarodnoga prava vezano uz suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet se u zadnje vrijeme suočio s brojnim prirodnim katastrofama koje zahtijevaju brzu i spremnu nacionalnu i internacionalnu reakciju, rekao je. "Najvažnije je ublažiti štetu, pobrinuti se za stradale i dostaviti humanitarnu pomoć", rekao je predsjednik Josipović.

Suočen s raznim izazovima, od ratova i pandemija, do prirodnih katastrofa i siromaštva, svijet bi trebao brzo i jedinstveno reagirati, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak na 69. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

"Ratovi i oružani sukobi, prirodne katastrofe, pandemije, siromaštvo i mnoge druge prijetnje ljudskome životu i ljudskim pravima uporno se pojavljuju", rekao je.

Hrvatska je duboko zabrinuta zbog stanja u Ukrajini i zalaže se za mirno rješenje toga sukoba, a dijeli i zabrinutost zbog širenja terorizma i nasilja u svijetu, ponajviše na Bliskome istoku i u Africi. "Razmjere toga razaranja, gubitka života i neopisivih strahota koje najviše čini islamska država u Siriji i Iraku zasjeniti može jedino sve jača prijetnja da oni neće uskoro stati niti da će ih ijedna granica zaustaviti", rekao je Josipović i pozvao na brzu i sveobuhvatnu reakciju.

"Ne reagiramo li brzo i sveobuhvatno i ne suočimo li se s tim opasnostima dok tek nastaju, u opasnosti smo da one eksponencijalno narastu i otmu se nadzoru. Više nego ikad prije, moramo shvatiti da su sigurnost i razvoj i ljudska prava međuovisni i međusobno se ojačavaju".

Na koji način Hrvatska može pridonijeti borbi protiv IS-a?

U vezi sa stanjem u Ukrajini, "Hrvatska snažno podupire načela međunarodnoga prava vezano uz suverenitet i teritorijalni integritet" te zemlje.

Neki se sukobi mogu i predvidjeti i izbjeći adekvatnom akcijom međunarodne zajednice, rekao je Josipović. "Neki konflikti mogli su se predvidjeti, spriječiti pa čak i izbjeći da je samo međunarodna zajednica reagirala na vrijeme i odlučno. Svaka suverena zemlja nosi svoju odgovornost, ali "regionalne i globalne organizacije imaju sredstva i obvezu da im pomognu".

Hrvatska smatra da je "imperativ" postići i stabilan i održiv mirovni sporazum Izraelaca i Palestinaca na Bliskome istoku, rekao je.

Svijet se u zadnje vrijeme suočio s brojnim prirodnim katastrofama koje zahtijevaju brzu i spremnu nacionalnu i internacionalnu reakciju, rekao je. "Najvažnije je ublažiti štetu, pobrinuti se za stradale i dostaviti humanitarnu pomoć".

Sličan efekt imaju i epidemije, kaže Josipović. Nedavni je primjer epidemija ebole u nekoliko zapadnoafričkih država. "Potrebno je reagirati solidarno i s razumijevanjem".

U govoru na Općoj skupštini UN-a Josipović je rekao kako "specijalnu ulogu u održavanju mira imaju žene" te naglasio važnost žena u "uspješnom rješavanju sukoba i održivom razvoju poratnih društava".

"Zato 26. rujna ovdje u UN-u organiziramo sastanak na visokoj razini, a posvećen rodnoj dimenziji održivog razvoja, u kontekstu poslijeratnog oporavka", rekao je.

Hrvatski je predsjednik još rekao kako podupire incijativu glavnoga tajnika o globalnome obrazovanju. "Osobno vjerujem da je (obrazovanje) jedan od najboljih lijekova za poboljšanje društva, ekonomski napredak i na kraju postizanje političke stabilnosti", rekao je. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene