Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum se krši?

Separatisti optužuju Ukrajinu da ne povlači teško oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini optužili su u nedjelju vladine snage da ne povlače teško naoružanje kako je dogovoreno novim mirovnim sporazumom, dok ukrajinska vojska to uvjetuje potpunim prekidom vatre.

"Nismo primijetili povlačenje njihova topništva", rekao je za Interfax neimenovani zapovjednik separatista u Donecku, a prenosi dpa.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Sporazum između separatista i ukrajinske vlade koji je stupio na snagu rano u nedjelju nalaže da obje strane moraju povući teško oružje u razvojačenoj zoni širokoj 30 kilometara.

Ukrajinska vojska odgovorila je da će uspostava razvojačene zone biti moguća tek kada zaživi potpuni prekid vatre, prenosi France Presse.

"Jedna od glavnih točaka (sporazuma potpisanog u subotu u Minsku) odnosi se na prekid vatre i tek nakon toga dolaze druge", koje se odnose na uvođenje tampon zone i povlačenje teškog naoružanja, rekao je vojni glasnogovornik Andrij lisenko.

Kijev i separatisti dogovorili prekid vatre i demilitariziranu zonu

"Dok prva točka nije provedena, ne možemo govoriti o idućima."

Ukrajinska vojska tvrdi da je u sukobima u subotu poginulo oko 40 separatista. Vladine snage pridržavale su se prekida vatre, ali su morale uzvratiti na napade u mnogim dijelovima Donecka i Luhanska.

Doneck je u nedjelju relativno miran, a pobunjenici su kazali da se ukrajinske snage povlače s nekih položaja, uključujući Ždanivku, naselje duboko u pobunjeničkom teritoriju istočno od grada.

U subotu i rano u nedjelju bilo je dosta granatiranja. Gradsko vijeće Donecka kazalo je da je u topničkoj vatri tijekom noći ozlijeđeno dvoje civila.

Pobunjenici i vladine snage razmijenili su u subotu 35 zarobljenika s obje strane.

OESS je već rasporedio 80 civilnih promatrača koji će pratiti provedbu novog sporazuma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene