Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazovi za UN

'Ljudska prava na udaru u cijelom svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Broj izbjeglica i raseljenih dosegnuo je najvišu brojku od završetka Drugog svjetskog rata i UN se suočava s rekordnim brojem hitnih humanitarnih misija", kazao je glavni tajnik UN-a.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je, na otvaranju godišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda upozorio da su svuda u svijetu "ljudska prava i pravna država na udaru".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

'Od bačvi s eksplozivom (koje vladine snage koriste u Siriji) do smaknuća talaca odsjecanjem glave te napada na bolnice, utočišta UN-a za izbjeglice i humanitarne konvoje kako bi se izgladnjeli civili, ljudska prava i pravna država su na udaru u cijelom svijetu', kazao je Ban, navodeći sukobe u tijeku, od Gaze do Sirije i Iraka, kao i sukobe u Ukrajini i Srednjoafričkoj Republici.

'Ovo je strašna godina za načela upisana u Povelju Ujedinjenih naroda', rekao je Ban. Ova previranja, istaknuo je, stavljaju na kušnju multilateralni sustav.

UN: Džihadisti i Asad jednako počinili ratne zločine

'Broj izbjeglica i raseljenih dosegnuo je najvišu brojku od završetka Drugog svjetskog rata i UN se suočava s rekordnim brojem hitnih humanitarnih misija', kazao je glavni tajnik UN-a.

U svom je govoru ukazao i na opasnosti epidemije ebole 'bez presedana' i ocijenio nužnim da se pomoć pogođenim zemljama, posebice Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu, uveća 'dvadeset puta'.

Govoreći o prijetnji koju predstavljaju džihadisti u Siriji i Iraku, kazao je da ona traži 'međunarodni odgovor' i 'odlučnu akciju kako bi se stalo na kraj strahotama' koje čini Islamska država.

"Te ekstremističke skupine jasno predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti", rekao je Ban.

Sve više se suočavamo s raznim izazovima i UN mora odgovoriti na poziv u pomoć stanovništva, zaključio je Ban. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene