Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki savezni sud u Miamiju na Floridi osudio je na 17 godina i četiri mjeseca zatvora Josea Padillu, bivšeg kriminalca iz Chicaga, koji se u zatvoru obratio na islam, pošto je u kolovozu 2007. godine proglašen krivim jer je podupirao islamske ekstremiste.


Presuda je svojevrstan poraz tužitelja koji su u postupku tvrdili da je Padilla opasan operativac Al Qaide, tražeći za njega kaznu doživotnog zatvora.

Vezani članci Mario Jurič razgovarao je s Tončijem Prodanom - 2 Analiza masakra u Beču: Stručnjak za nacionalnu sigurnost otkriva i trebamo li u Hrvatskoj strahovati od napada Masovna pljačka u Chicagu U luksuznoj trgovačkoj četvrti u Chicagu masovna pljačka: Ranjeno najmanje 15 ljudi, više od 100 uhićenih

Obrana je tražila da kazna ne bude viša od 10 godina, ističući kako nema dokaza da je Padilla ikad počinio neki teroristički čin te da mu kao olakotnu okolnost treba priznati troipolgodišnji okrutan odnos prema njemu dok je bio zatočen kao neprijateljski borac nakon uhićenja 2002. godine.

Sutkinja Marcia Cooke to je prihvatila kao olakotnu okolnost kao i teške uvjete u kojima je Padilla držan u zatvoru mornarničke baze u Južnoj Karolini.

Padilla (37) bio je optužen za sudjelovanje u uroti s Al Qaidom, cilj koje je bio aktivirati radioaktivnu 'prljavu bombu' u velikom američkom gradu, no te su optužbe povučene.

Godine 2005. optužen je za potporu terorizmu u Miamiju, dok je Vrhovni sud razmatrao zahtjev njegove obrane da se utvrdi može li kao američki državljanin biti neograničeno držan u vojnom zatočeništvu.

Porota je u kolovozu 2007. zaključila da su Padilla i još dvojica sudionika u sjevernoameričkoj ćeliji podupirali Al Qaidu i druge islamske ekstremističke skupine u svijetu.

Druga dvojica osuđenika su Palestinac Adham Amin Hassoun (45), računalni programer, koji je navodno vrbovao Padillu, te Kifah Wael Jayyousi (46), inženjer i školski ravnatelj rođen u Jordanu, koji je osigurao financiranje i promidžbu za islamske ekstremiste u Čečeniji, Afganistanu, Somaliji i drugdje, po iskazima svjedoka na suđenju.

Hassounu je izrečena kazna od 15 godina i osam mjeseci zatvora, a Jayyousiju od 12 godina i osam mjeseci.

Osuđeni su nakon tromjesečna suđenja na temelju desetaka tisuća snimljenih telefonskih razgovora, koje je FBI prikupio tijekom osam godina istrage, kao i na temelju obrasca koji je Padilla popunio 2000. za odlazak u logor za vježbu Al Qaide u Afganistanu.

Branitelji Hassouna i Jayyousija su tvrdili da su oni novac slali u miroljubive svrhe, za pomoć progonjenim muslimanima u ratom zahvaćenim zemljama.

Padilla je bivši član bande iz Chicaga s bogatim kriminalnim dosjeom, koji se obratio na islam u zatvoru, a Hassoun ga je navodno vrbovao dok je posjećivao džamiju u Sunriseu, predgrađu Miamija.