Obavijesti Video Pretražite Navigacija

John Edwards se povlači iz predsjedničke utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards danas će objaviti svoje povlačenje iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, objavile su američke TV mreže ABC i NBC, pozivajući se na izjave njegovih najbližih savjetnika.

"Postalo je jednostavno jasno da se to neće dogoditi", izjavio je za ABC News jedan Edwardsov visoki savjetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

Edwards, koji se neuspješno natjecao za predsjedničku nominaciju i 2004. godine, prije nego se pridružio senatoru Johnu Kerryu kao potpredsjednički kandidat, ostvario je loše rezultate na prvih pet ovogodišnjih predizbora, znatno zaostajući za svojim suparnicima, senatorima Hillary Clinton i Barackom Obamom.

Edwards je obavijestio najuži krug suradnika da će svoje povlačenje objaviti na skupu u New Orleansu, gdje je i počeo kampanju u prosincu 2006. godine.

Ranije je predviđeno da govor u New Orleansu bude posvećen borbi protiv siromaštva, što je bila jedna od središnjih točaka njegove populističke kampanje, uz jačanje srednje klase, opće zdravstveno osiguranje za Amerikance i borbu protiv posebnih interesa u Washingtonu.

Te su se poruke kampanje slabo poklapale s njegovim osobnim bogatstvom, izgradnjom kuće od 2.600 četvornih metara, položajem u upravi investicijskih fondova i poznatom frizurom od 400 dolara, navodi NBC News.

Nakon što je ostao iza Obame i Clinton u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i njegovoj rodnoj Južnoj Karolini, Edwards je na učestale upite o povlačenju iz utrke odgovarao da ostaje u kampanji do kraja.

"Ja sam u ovome do konvencije i Bijele kuće", rekao je u nedavnom intervjuu za ABC News.

Zbog tih je najava Edwards u američkom tisku opisivan kao
potencijalni "kingmaker", onaj koji može odigrati odlučujući ulogu na nacionalnoj konvenciji stranke, dodajući glasove svojih delegata taboru Obame ili Hillary Clinton, no s povlačenjem iz utrke te teorije padaju u vodu.

Najavljeno je da danas u New Orelansu Edwards neće podržati jednog od prestala dva kandidata u demokratskoj utrci.

S obzirom na to da je na dosadašnjim predizborima osvajao prosječno 15-18 posto glasova, uglavnom bjelačkih birača dok je kod manjina imao slabu podršku, ocjenjuje se da će njegovim povlačenjem najviše dobiti Hillary Clinton, uoči "super utorka" 5. veljače kada će se predizbori održati u 22 savezne države.

Najavljeno je da će uz Edwardsa na skupu u New Orelansu biti i supruga Elizabeth, koja se bori s recidivom raka i nije bila prisutna u kampanji od predizbora u New Hampshireu 8. siječnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene