Bavarski ministar unutarnjih poslova izrazio je zabrinutost stanjem sigurnosti u Njemačkoj (Foto: AFP)
Bavarski ministar unutarnjih poslova izrazio je zabrinutost stanjem sigurnosti u Njemačkoj (Foto: AFP)

'Napade moramo shvatiti vrlo ozbiljno', kazao je bavarski ministar Joachim Herrmann te dodao da je 'islamski terorizam stigao u Njemačku'.


Bavarski ministar unutarnjih poslova kazao je kako vlasti sumnjaju da su napadi u Wuerzburgu gdje je 17- godišnjak, izbjeglica iz Afganistana u lokalnom vlaku u Bavarskoj nožem i sjekirom napao više putnika i četvero teže ozlijedio, te napad u Ansbachu koji se dogodio u nedjelju navečer, a u kojem se 27- godišnji Sirijac raznio u njemačkom restoranu prilikom čega je ozlijeđeno 12 osoba, zločini s terorističkom pozadinom, javlja Reuters.

'Ovo moramo shvatiti vrlo ozbiljno', kazao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann te dodao da je 'islamski terorizam stigao u Njemačku'.

'Ne možemo se izmaknuti teroru ako ne reagiramo, oprezom ih nećemo spriječiti. Njemački političari moraju javo obznaniti zabrinutost oko sigurnosti i migracija', kazao je.

Rekao je i kako je sigurnosna situacija u Njemačkoj sve gora te kako je rat kojeg je započela Islamska država rat protiv 'našeg načina života'.

Jačnje policijskih snaga i suradnja s vojskom

Poručio je i kako će Bavarska pojačati policijske snage i opremu na svim područjima unutarnjih poslova.

'Ilegalne i nekontrolirane migracije u Njemačkoj moraju biti spriječene. Migranti koji prekrše zakon moraju biti deportirani o hitnom postupku. Ljudi u Njemačkoj neće tolerirati upotrebu novca iz državne blagajne za pomoć izbjeglicama i migrantima koji ne poštuju naše zakone i čine zločine', rekao je Herrmann te dodao kako odgađanje deportacija zbog medicinskih razloga ne može biti razlog.

'Kako izbjeglica ili migrant može unijeti materijal za izradu bombe u državno utočište?', upitao je Herrmann te dodao da zbog porasta terorizma u Njemačkoj, vojska mora početi reagirati te se uključivati.

'Vrijeme je da Savezna vlada Njemačke napokon krene u akciju umjesto da vodi politiku relativizma', rekao je Herrmann.

Stanovnici trebaju odgovore

'Svaki napad, svaki akt terorizma je jedan napad i čin previše. Islamski terorizam je stigao u Njemačku', rekao je bavarski pokrajinski premijer Horst Seehofer.

Dodao je da među stanovnicima Njemačke vlada strah te da trebaju odgovore političkog vodstva, a ne dugotrajne i bezznačajne razgovore.