Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talibani napreduju u Afganistanu, upozorio je u utorak američki ministar obrane Jim Mattis dok američka administracija razmatra jačanje američkog vojnog sastava u toj zemlji.


"Sada ne pobjeđujemo. To ćemo ispraviti što je prije moguće", rekao je šef Pentagona Jim Mattis pred Kongresom.

Vezani članci Američka vojska, ilustracija Amerika povlači svoje trupe iz Afganistana? Biden uskoro najavljuje rok do kojeg će povući svoje snage Slika nije dostupna Američki ministar obrane stigao u nenajavljen posjet Kabulu

"Talibani su prošle godine bili uspješni i pokušavaju to ponoviti ove godine. U ovom trenutku mislim da neprijatelj napreduje", rekao je.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa mora se izjasniti o jačanju američkih vojnih snaga u Afganistanu, što je zatražio šef američkih snaga i snaga NATO-a na terenu general John Nicholson.

Trenutačno se u Afganistanu nalazi oko 8400 američkih vojnika, uz 5000 savezničkih vojnika NATO-a.

Ministar obrane je ocijenio da bi američki vojnici mogli pomoći afganistanskim snagama da napreduju ako bi im bilo dopušteno približiti su sukobima. Za sada američki vojnici imaju savjetodavnu ulogu.

Amerikancima bi mogla biti dopuštena veća zračna podrška i veća podrška afganistanskim snagama, rekao je. Talibani su u Afganistanu u ofenzivi i preuzeli su odgovornost za niz napada, posebice na baze i afganistanske vojne položaje.

Oni su preuzeli odgovornost za napad u subotu kada su ubijena trojica američkih vojnika i ranjen jedan u Nangarharu, na istoku Afganistana.

Prošlog mjeseca talibani su izvršili jedan od najsmrtonosnijih napada u Kabulu otkad ih je koalicija na čelu s NATO-om svrgnula s vlasti 2001. nakon što su zemljom vladali pet godina. U tom je atentatu poginulo više od 150 ljudi. (Hina)