Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici i restauratori obnovili su Isusov grob u jeruzalemskoj crkvi Svetog Groba i u srijedu ga ponovno otvaraju za javnost.


Obnovu Isusova groba, odnosno mramorne edikule iznad špilje u kojoj je po vjerovanju položeno Isusovo tijelo, financirale su kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji. Svaka od triju denominacija koje zajednički upravljaju crkvom, rimokatolička, grčka pravoslavna i armenska, pridonijela je projektu s 3,3 milijuna dolara, piše Reuters.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Nakon Vučićeva potpisa: Sad i Dodik želi veleposlanstvo u Jeruzalemu, uskoro šalje i službeni prijedlog Brač Otvorili grobnicu i premjestili kosti njihovih predaka: "Tužna sam i razočarana. Izbacuju kosti mrtvih ljudi da bi grobnicu ustupili drugoj obitelji"

Na obnovi edikule kojoj je prijetilo urušavanje, devet je mjeseci radilo pedesetak stručnjaka atenskoga Nacionalnog tehničkog fakulteta.

Edikulu je prethodnih nekoliko desetljeća od raspadanja štitio poseban metalni okvir koji je na okupu držao mramorne blokove što su ih nagrizle vremenske nepogode i utjecaj stotina tisuća hodočasnika i turista.

Edikula se nalazi pod otvorenom kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo. Tijekom obnove bila je rastavljena i ponovno sastavljena.

Samo su iznimno krhki ili slomljeni dijelovi tijekom obnove bili zamijenjeni. Mramorne ploče su očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire učvršćena.

Jedan od vrhunaca obnove zbio se u listopadu kad je na tri dana podignuta mramorna ploča iznad samog groba. To je učinjeno prvi put u najmanje 200 godina, a arheolozima je dalo jedinstvenu prigodu da uzmu uzorke i ispitaju podlogu najsvetijega mjesta kršćanstva.

Tijekom obnove crkva Svetog Groba bila je zatvorena za javnost. Danas će se ponovo otvoriti za javnost na svečanosti kojoj će prisustvovati carigradski ekumenski patrijarhi Bartolomeji i izaslanik pape Franje. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju