Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praznik u mnogim državama

Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

Isus Krist s dvojicom učenika
Isus Krist s dvojicom učenika Foto: Pixabay
Na Uskrsni ponedjeljak u crkvama se spominje put uskrsnuloga Isusa u grad Emaus s dvojicom apostola koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh.

Uskrsni ponedjeljak kršćanska je svetkovina, a slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je praznik.

Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnuloga Isusa u grad Emaus s dvojicom apostola koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh.

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali je to u 19. stoljeću skraćeno na jedan dan poslije Uskrsa.

Pročitajte i ovo Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi

Tjedan od Uskrsa pa sve do iduće nedjelje naziva se još i “bijeli tjedan” prema odjeći koju su u početcima crkve nosili novokrštenici.

Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa.

Uskrsni ponedjeljak službeni je praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novome Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.

Pročitajte i ovo Uskrsna košarica nikad skuplja - 4 Cijene divljaju Ovo će biti nikad skuplji Uskrs: "Samo najskuplja košarica je u duhu tradicije"

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom posvećenom na Uskrs.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenoga ruha je bijela ili zlatna, kao boja radosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene