Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija podnijela kandidaturu

Jeremić kandidat za predsjednika Opće skupštine UN-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kandidat je Srbije za predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda, piše ubeogradski dnevnik 'Večernje novosti'.

Ne navodeći izvor, list tvrdi da je Srbija u ponedjeljak službeno podnijela Jeremićevu kandidaturu za predsjednika Opće skupštine UN-a, a tu informaciju u srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati.

'Večernje novosti' pišu da kandidata za predsjedavajućeg za sljedeću, 67. sjednicu Opće skupštine po sustavu rotacije treba dati regija istočne Europe, te ističe kako je Jeremiću zasad jedina protukandidatkinja litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Aklamacijom se postiže dogovor

Izborni proces može biti izvršen ili tako što se aklamacijom unutar skupine zemalja istočne Europe postigne dogovor o jednom imenu ili će, ukoliko se to ne dogodi i bude više kandidata, o predsjedniku glasovanjem odlučiti sve 193 članice Opće skupštine.

S obzirom na to da su se prije pola godine u Beogradu okupili izaslanici 105 zemalja Pokreta nesvrstanih, s kojima Srbija ima odličnu suradnju, Jeremić može računati na njihove glasove, piše list i dodaje kako su tu i tradicionalni srbijanski prijatelji Kina i Rusija, koje su je i do sada podupirale u mnogim inicijativama.

Beogradski list naglašava da eventualan izbor za predsjednika Opće skupštine ne znači i da Jeremić napušta poziciju šefa srbijanske diplomacije, te podsjeća kako su u dosadašnjoj praksi na mjestu prvog čovjeka Opće skupštine UN često bili ministri i visoki dužnosnici koji su istodobno imali i funkcije u matičnim državama. Novo, jednogodišnje zasjedanje Opće skupštine počinje u jesen 2012. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene