Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jednoglasna odluka

"Blizu smo kraja procesa": Čelnici Europske unije podržali revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a

Boris Johnson (Foto: AFP)
Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp
Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

"Europsko vijeće podržava sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Europske zajednice za atomsku energiju. Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak", kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Izazovi brexita Britanski premijer sastaje se s von der Leyen: Razgovarat će o praktičnim rješenjima glede važnog prijedloga Ilustracija Ujedinjena Europa Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju

"Blizu smo kraja procesa, sada čekamo glasovanje u Europskom parlamentu i britanskom parlamentu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

Britanski parlament će iznimno zasjedati u subotu i raspravljati o postignutom dogovoru.

"Mi smo spremni za ratifikaciju, politički i tehnički, sada je loptu na britanskoj strani igrališta", dodao je Tusk.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ono što je dogovoreno "više od sporazuma, da osigurava pravnu sigurnost za probleme koje je stvorio Brexit".

Čelnici EU27 također su potvrdili i tekst političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

"Europsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da s Ujedinjenom Kraljevinom uspostavi što je moguće tješnje partnerstvo u skladu s političkom deklaracijom", kaže se u zaključcima.
Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je nasporniji dio za London, "backstop" za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske zamijenjen novim pristupom.

Novim dogovorom promijenjen je "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovorača Michel Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene