Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa bjelačke južnoafričke krajnje desnice Eugene Terreblanche, koji se zalagao za opstanak aparthejda, ubijen je na svojoj farmi u Ventersdorpu, priopćila je policija.


Ubila su ga hladnim oružjem dvojica njegovih radnika, 21-godišnjak i 15-godišnjak, kojima je dugovao plaće. Terreblanche (69) bio je vođa Afrikanerskog pokreta otpora (AWB), grupacije koja se koncem 80-ih i početkom 90-ih godina zalagala za opstanak aparthejda i zaprijetila tadašnjoj bjelačkoj vladi oružanim sukobom u slučaju da ga ukine. Stranka koja je otvoreno zagovarala rasizam, pasivizirala se 1997., ali ju je Terreblanche ponovo aktivirao prije dvije godine i, među ostalim, govorio da će na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zatražiti pravo da južnoafrički bijelci osnuju svoju državu.

U trenutku napada na farmi u Ventersdorpu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Johannesburga, Terreblanche je bio sam. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma osudio je ubojstvo, stanovništvo pozvao na mir i na suzdržavanje od poticanja rasne mržnje. (Hina)
 

Vezani članci Foto: Zagorski list Zagorac među pobunjenicima u JAR-u: "Dobro smo, čuvaju nas plaćenici" Slika nije dostupna U lovu na lavove u Južnoafričkoj Republici ubijen Hrvat