Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gornji dom parlamenta

Japanski premijer Shinzo Abe izgledan izborni pobjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe i njegov vladajući blok vjerojatno su na putu prema pobjedi na nedjeljnim izborima za gornji dom japanskoga parlamenta, i tako će učvrstiti vlast i Japanu dati prvu stabilnu vladu još od 2006. kad je otišao karizmatični Junichiro Koizumi.

Pobjeda će Abeu dati snažniji mandat za provođenje plana oživljavanja gospodarstva i obnove vlastita političkog ugleda jer je on na izborima za gornji dom 2007. vodio stranku u poraz. Na tim je izborima oporba dobila priliku blokirati neke zakone što je dvije godine poslije dovelo do Abeove ostavke.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>> Japanski premijer ne želi u službenu rezidenciju jer je ukleta?!

Nakon niza kratkotrajnih čelnika, 58-godišnji Abe vratio se uvjerljivom pobjedom na prosinačkim izborima za donji dom. Njegova liberalno demokratska stranka (LDP) došla je na vlast s koalicijskim partnerom strankom Novim Komeitom. On je najavio da se će baviti oporavkom gospodarstva politikom nazvanom 'Abenomikom', mješavinom izmnimno blage monetarne politike, fiskalne potrošnje i strukturnih reforma.

No neki strahuju da bi Abeova odlučnost da provede gospodarske reforme mogla splasnuti jačanjem LSP-a. Uvjerljiva pobjeda ojačala bi protivljenje regulatornoj reformi među LDP-ovim parlamentarcima koji su tijesno vezani s industrijama koje bi trpjele od takvih promjena.

Abe bi se lako mogao okrenuti konzervativnim temama koje su mu bliske i baviti se revizijom poslijeratnog pacifističkog ustava i ratnu povijest službenog Tokija početi prikazivati u novome svjetlu, s mnogo manje poniznosti i isprika. Takav bi pomak pokvario odnose s Kinom i Južnom Korejom koje pamte japanski militarizam, a Tokio je s objema zemljama već u teritorijalnom sporu oko malih i nenaseljenih otoka.

Abe nije htio reći hoće li posjetiti tokijski hram Yasukuni posvećen poginulima u ratu, u kojem se odaje počast i japanskim čelnicima koji su na savezničkome sudu poslije Drugoga svjetskog rata proglašeni ratnim zločincima. Posjet tome hramu 15. kolovoza na godišnjicu japanskoga poraza izazvao bi bijes u regiji.

Glasanje počinje u sedam ujutro po lokalnom vremenu, što je ponoć po srednjoeuropskome, i traje do 20 h, što je 13 po srednjoeuropskom vremenu. Mediji će tada objaviti izlazne ankete, a konačni će se rezultati znati u nedjelju kasno navečer ili u ponedjeljak ujutro.

Mediji ocjenjuju da će LDP s Novim Komeitom dobiti više od 70 od 121 zastupnika koliko ih se bira u gornjem domu s ukupno 242 zastupnička mjesta. To bi mu omogućilo komotnu većinu i jačanje pozicije na vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene