U svom posljednjem obraćanju na kraju svoje tridesetogodišnje vladavine japanski car Akihito u utorak se na formalnoj svečanosti abdikacije zahvalio japanskom narodu na podršci te izrazio nadu u mirnu budućnost.

Galerija


Akihito (85) prvi je japanski monarh u dva stoljeća koji odlazi s prijestolja. On je ujedno bio i prvi car koji je preuzeo Prijestolje Krizantema pod novim ustavom, donesenim nakon rata, a koji definira cara kao simbol naroda bez političke moći.

Vezani članci Koronavirus u Japanu Borba protiv zaraze: U Japan više neće moći stanovnici SAD-a, Kine, Europe Slika nije dostupna Japan obilježava 70. obljetnicu kapitulacije

"Ljudima koji su me prihvatili i podržavali kao simbol izražavam veliku zahvalu", poručio je Akihito odjeven u zapadnjačko odijelo na kratkoj ceremoniji abdikacije u Carskoj palači, u dvorani "Matsu no ma" ili "Sobi borova".

"Zajedno s caricom, nadam se iz dubine svoga srca da će nova era Reiwa, koja počinje sutra, biti mirna i plodna, a molimo se za mir i sreću naše zemlje i za sve ljude u svijetu", rekao je Akihito.

Oko 300 ljudi prisustvovalo je ceremoniji uz prijenos na televiziji.

Uloga simbola mira i demokracije

Akihito je zajedno sa svojom ženom pučankom, caricom Michiko, imao ulogu simbola pomirenja, mira i demokracije.

Akihito, koji se inače liječio od raka prostate i operacije na srcu, u televizijskom obraćanju 2016. godine je rekao kako strahuje da neće moći obavljati svoju dužnost zbog lošeg zdravlja.

Ceremoniji su još prisustvovali japanski premijer Shinzo Abe, princ Naruhito i princeza Masako te čelnici parlamentarnih domova i suci vrhovnog suda.

Carski dvorani nosili su državni i privatni pečat u dvoranu. Također su nosili mač i dragulj, dva od "Tri sveta blaga" Japana, koji zajedno s ogledalom čine simbole prijestolja. Navodno su potekli iz drevne mitologije.

"Iako u srcima održavamo put kojim je išao car, učinit ćemo sve da Japan nastavi putem svijetle budućnosti za ponosnijim Japanom koji je prepun mira i nade", rekao je premijer Abe prije careva govora.

Svoju je abdikaciju Akihito objavio i u hramovima u Carskoj palači, među kojima i u hramu posvećenome božici Amaterasu Omikami, za koju mit kaže da je od nje potekla carska obitelj.

Nova era Reiwa

Mediji javljaju kako je sigurnost oko palače pojačana, a okupilo se i nekoliko ljudi, uključujući i strane turiste. "Mislim da narod voli cara. Njegova je slika ona koja ohrabruje ljude, kao nakon katastrofa, te je vrlo blizak narodu", rekao je stanovnik Tokija Morio Miyamoto. "Nadam se da će i sljedeći car, poput Heisei cara, biti blizak narodu na isti način", dodao je Miyamoto.

Doduše, nisu svi bili sretni s abdikacijom. "Uobičajen je dan. Te političke gluposti nevažne su za nas obične ljude", rekao je Masato Saito, 40-godišnji građevinski radnik. "Sve dok nam olakšavaju život, samo me to zanima."

Američki predsjednik Donald Trump i supruga Melania priopćenjem su poručili svoju "iskrenu zahvalnost" carskom paru.

Kraj Heisei carske ere

Akihitov sin, princ Naruhito (59), prijestolje će preuzeti nakon ceremonije 1. svibnja u srijedu. Naruhito je studirao na Oxfordu, a njegova supruga princeza Masako na Harvardu. Utorak je zadnji dan Heisei carske ere, koja je počela 8. siječnja 1989. godine, nakon što je Akihito naslijedio prijestolje od oca Hirohita.

Njegova je era bila obavijena ekonomskom stagnacijom, prirodnim katastrofama i brzim tehnološkim napretkom.

Japanci tradicionalno uz datum naglase i eru, ili "gengo", a taj su sustav preuzeli iz Kine, i prisutan je na mnogim dokumentima, kalendarima i novčićima. Mnogi drugi koriste zapadnjačke kalendare.

Nova Naruhitova era zvat će se Reiwa, odnosno prekrasna harmonija. (Hina)