Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost ne jenjava

NEMA ŠANSE ZA MIRNO RJEŠENJE SUKOBA? Razvijaju potpuno novi raketni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog spornih otoka urušavaju se odnosi Kine i Japana.

Japan je najavio razvoj novih raketa uslijed napetih odnosa s Kinom vezano za sporni teritorij Južno-kineskog mora. Te rakete planiraju poslati na otok Miyako u prefekturi Okinawa, a budući da će imati domet 300 kilometara, lako će dospjeti u spornom teritoriju.

Pročitajte i ovo Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati More u japanskom gradu promijenilo boju Ne zove na kupanje VIDEO Neobična pojava šokirala stanovnike! Pogledajte kako je more preko noći postalo crveno

Slanje ovih raketa predviđeno je do 2023. godine, a napetosti između dviju zemalja oko ovog područja imaju podulju povijest pa je jasno da Japanci razmišljaju dugoročno ne uzimajući u obzir mogućnost mirnog rješavanja ovog problema.

Rakete će biti opskrbljene gorivom koje im omogućava dugoročno skladištenje i mogućnost uporabe u vrlo kratkom roku od izdavanja zapovijedi.

Japan: Abe poslao ritualne darove ali nije posjetio Yasukuni

15.08.2016. 08:36

Japanski premijer Shinzo Abe poslao je ritualne darove žrtvama rata u hram Yasukuni, u ponedjeljak na obljetnicu poraza Japana u Drugome svjetskom ratu, ali nije posjetio taj hram u Tokiju koji je za Kinu i Južnu Koreju simbol japanskoga militarizma.

Posjeti vodećih japanskih političara hramu Yasukuni izazivaju ogorčenost Kine i Južne Koreje jer se među ostalim žrtvama rata odaje počast i za 14 japanskih čelnika koje je saveznički sud osudio za ratne zločine.

Zategnuti odnosi

Odnosi između Kine i Japana, azijske dvije najveće ekonomske sile, u zadnje su vrijeme zategnuti zbog sve veće prisutnosti kineske priobalne straže i drugih brodova u blizini spornih otočića u Istočnokineskome moru.

Nova ministrica obrane Tomomi Inada, koju je nedavno Kina optužila za nesmotreno i pogrešno tumačenje povijesti nakon što se odbila izjasniti u pogledu toga jesu li japanske snage masakrirale civile u Kini u Drugome svjetskom ratu, posjetila je vojnike u Džibutiju te nije mogla posjetiti i hram Yasukuni kao što je to činila prije.

Abe osobno nije posjetio hram od prosinca 2013. no umjesto toga poslao je ritualne darove.

'Rekao mi je da dođem i moj je posjet izraz poštovanja prema onima koji su svoje živote dali za našu zemlju', rekao je Yasutoshi Nishimura, Abeov suradnik iz Liberalne demokratske stranke (LDP) koji je poslao ritualne darove u Abeovo ime kao predsjednika LDP-a, a ne kao premijera. (Hina/T.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene