MeToo pokret (Foto: AFP)
MeToo pokret (Foto: AFP) Foto: AFP

Parlamentarke diljem Europe trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu a njih 85 posto tvrdi kako su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, stoji u izvješću objavljenom u utorak.


Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihovi muški kolege.

Vezani članci Sigurnost i prometni kaos u Zagrebu - 6 Evo što građani kažu o opsadnom stanju u Zagrebu: "Od toga imamo puno više koristi. Treba pretrpiti dan ili dva, to nije velika žrtva" Svečanost preuzimanja predsjedavanja u zagrebačkom HNK-u - 3 Analiza Ivane Petrović: "Ovo je prilika da afirmiramo svoju zemlju i da pokažemo što možemo"

Gotovo polovica od 123 ispitane žene primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Prema objavljenom izvješću Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti spolova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Pokrenuta je i web stranica MeTooEP koja je zamišljena kao platforma za lakše prikupljanje svjedočanstava žrtava zlostavljanja, a bazira se na globalnom MeToo pokretu. 

Kultura šutnje i podređivanja

Studija koja je istraživala EU parlamentarke i žensko osoblje iz 45 zemalja ustvrdila je kako vrlo mali broj žena koje pretrpe nasilje o tom problemu govori javno. Dodatan je problem i manjak mehanizama koji bi im omogućili progovaranje o tim iskustvima.

U izvješću stoji kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprekidnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

Riječ je o "neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice", a za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su "serijski predatori", navodi se u izvješću bivše vrhovne sutkinje Laure Cox.

Opisala je "kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina toleriraju i prikrivaju".

Primjeri sekusalnog zlostavljanja i uznemiravanja kojima su žene izložene uključuju vulgarne izraze, ismijavanje, ispitivanje muških kolega o njihovom seksualnom životu kao i direktne seksualne nasrtaje.

Neki od svjedoka opisuju "okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama" te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao "osobne sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima".

Cox opisuje kulturu koja "aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje" i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Ovo nije prvi skandal vezan uz seksualno zlostavljanje u EU parlamentu, svjedočanstva i optužbe za zlostavljanje pojavljuju se svake godine no do sada ih službeni mehanizmi parlamenta nisu ozbiljno rješavali.

Više osoblje parlamenata trebalo bi komentirati rezultate izvješća nakon sastanka idući tjedan.

(Hina/Reuters)