MeToo pokret (Foto: AFP)
MeToo pokret (Foto: AFP)

Parlamentarke diljem Europe trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu a njih 85 posto tvrdi kako su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, stoji u izvješću objavljenom u utorak.


Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihovi muški kolege.

Vezani članci Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što čeka Šuicu na ključnom saslušanju? "Bit će teških pitanja i izazovno. Imamo zastupnike koji su poput aktivista" Europski parlament (Dnevnik.hr) EU poručuje da treba izbjeći trgovinski rat EU-a i SAD-a

Gotovo polovica od 123 ispitane žene primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Prema objavljenom izvješću Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti spolova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Pokrenuta je i web stranica MeTooEP koja je zamišljena kao platforma za lakše prikupljanje svjedočanstava žrtava zlostavljanja, a bazira se na globalnom MeToo pokretu. 

Kultura šutnje i podređivanja

Studija koja je istraživala EU parlamentarke i žensko osoblje iz 45 zemalja ustvrdila je kako vrlo mali broj žena koje pretrpe nasilje o tom problemu govori javno. Dodatan je problem i manjak mehanizama koji bi im omogućili progovaranje o tim iskustvima.

U izvješću stoji kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprekidnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

Riječ je o "neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice", a za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su "serijski predatori", navodi se u izvješću bivše vrhovne sutkinje Laure Cox.

Opisala je "kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina toleriraju i prikrivaju".

Primjeri sekusalnog zlostavljanja i uznemiravanja kojima su žene izložene uključuju vulgarne izraze, ismijavanje, ispitivanje muških kolega o njihovom seksualnom životu kao i direktne seksualne nasrtaje.

Neki od svjedoka opisuju "okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama" te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao "osobne sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima".

Cox opisuje kulturu koja "aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje" i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Ovo nije prvi skandal vezan uz seksualno zlostavljanje u EU parlamentu, svjedočanstva i optužbe za zlostavljanje pojavljuju se svake godine no do sada ih službeni mehanizmi parlamenta nisu ozbiljno rješavali.

Više osoblje parlamenata trebalo bi komentirati rezultate izvješća nakon sastanka idući tjedan.

(Hina/Reuters)