Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 60 Palestinaca, prema zadnjim informacijama, ubijeno je tijekom izraelske akcije u pojasu Gaze u subotu, što je jedan od najkrvavijih sukoba dviju strana od početka intifade u rujnu 2000., izvijestili su liječnički izvori.


Tijekom izraelske operacije u pojasu Gaze ubijene su pedeset četiri osobe, većinom palestinski aktivisti, no među njima je nekoliko žena i djece, a ranjeno je oko 150 osoba, među kojima također ima puno civila.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve'' Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

Još su dvije osobe ubijene u zračnom napadu na policijsku postaju u Khan Yonesu, na jugu pojasa Gaze. U napadima su smrtno stradala i četiri člana Hamasove policije, izvijestili su očevici i bolnički izvori. Pripadnici Hamasove policije ubijeni su tijekom raketiranja džamije u kojoj su potražili sklonište. Izraelska je vojska izvijestila kako je tijekom borbi izgubila dvojicu vojnika, a šestorica su ranjena.

U međuvremenu je glasnogovornik izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka priopćio da izraelska operacija u pojasu Gaze "nije ograničena po opsegu ili vremenskom trajanju". Izraelci su objasnili kako je njihov napad samo odgovor na raketiranje s druge strane granice.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a povodom nasilja protiv Palestinaca.

>> UN osudio Izrael i palestinske militante zbog krvavih sukoba

Abas odlučio suspendirati pregovore s Izraelom 

Palestinski predsjednik Mahmud Abas objavio je u subotu navečer kako je zbog upada izraelske vojske u pojas Gaze i ubojstva 60 Palestinaca odlučio suspendirati mirovne pregovore s Izraelcima.

U priopćenju njegova ureda navodi se da je Abas odlučio otkazati susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom koji je bio predviđen za sljedeći tjedan. Također je otkazao sve susrete palestinskih s izraelskim pregovaračima na nižim razinama.

"Neshvatljivo je kako izraelska reakcija na ispaljivanje raketa na njegov teritorij, što mi osuđujemo, može biti tako stravična i zastrašujuća", rekao je Abas.

Mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca ponovno su pokrenuti nakon konferencije u američkom Annapolisu u studenome.

"Mirovni pregovori su sada u ruševinama palestinskih kuća", izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Najmanje 60 Palestinaca, prema zadnjim informacijama, ubijeno je tijekom izraelske akcije u pojasu Gaze u subotu, što je jedan od najkrvavijih sukoba dviju strana od početka intifade u rujnu 2000., izvijestili su liječnički izvori.

Izraelske zračne snage napale ured vođe Hamasa 

Izraelske zračne snage napale su u nedjelju rano ujutro zgradu ureda Ismail Haniyeha, čelnika palestinskog pokreta Hamas, a po riječima svjedoka zgrada je potpuno uništena.

Za sada nema informacija o stradalima.

Izraelski helikopteri pogodili su zgradu s tri projektila, oštetivši i ostale zgrade u tom području, kazali su svjedoci. Ured palestinskog premijera bio je u vrijeme napada prazan. 

SAD pozvao na prekid izraelsko-palestinskog nasilja

Sjedinjene Države izrazile su u subotu žaljenje zbog sukoba u Pojasu Gaze, u kojima je ubijeno više od 60 Palestinaca i dva Izraelca, te pozvale na prekid nasilja i terorističkih akcija usmjerenih protiv nevinih civila, objavila je Bijela kuća.

"Sjedinjene Države žale zbog gubitka života izraelskih i palestinskih civila", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Postoji jasna razlika između terorističkih raketnih napada na civile i akcije u samoobrani", dodao je. "Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog humanitarne situacije u Gazi i južnom Izraelu".