Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pojas Gaze: Izraelci ubili 60 Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 60 Palestinaca, prema zadnjim informacijama, ubijeno je tijekom izraelske akcije u pojasu Gaze u subotu, što je jedan od najkrvavijih sukoba dviju strana od početka intifade u rujnu 2000., izvijestili su liječnički izvori.

Tijekom izraelske operacije u pojasu Gaze ubijene su pedeset četiri osobe, većinom palestinski aktivisti, no među njima je nekoliko žena i djece, a ranjeno je oko 150 osoba, među kojima također ima puno civila.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Još su dvije osobe ubijene u zračnom napadu na policijsku postaju u Khan Yonesu, na jugu pojasa Gaze. U napadima su smrtno stradala i četiri člana Hamasove policije, izvijestili su očevici i bolnički izvori. Pripadnici Hamasove policije ubijeni su tijekom raketiranja džamije u kojoj su potražili sklonište. Izraelska je vojska izvijestila kako je tijekom borbi izgubila dvojicu vojnika, a šestorica su ranjena.

U međuvremenu je glasnogovornik izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka priopćio da izraelska operacija u pojasu Gaze "nije ograničena po opsegu ili vremenskom trajanju". Izraelci su objasnili kako je njihov napad samo odgovor na raketiranje s druge strane granice.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a povodom nasilja protiv Palestinaca.

>> UN osudio Izrael i palestinske militante zbog krvavih sukoba

Abas odlučio suspendirati pregovore s Izraelom 

Palestinski predsjednik Mahmud Abas objavio je u subotu navečer kako je zbog upada izraelske vojske u pojas Gaze i ubojstva 60 Palestinaca odlučio suspendirati mirovne pregovore s Izraelcima.

U priopćenju njegova ureda navodi se da je Abas odlučio otkazati susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom koji je bio predviđen za sljedeći tjedan. Također je otkazao sve susrete palestinskih s izraelskim pregovaračima na nižim razinama.

"Neshvatljivo je kako izraelska reakcija na ispaljivanje raketa na njegov teritorij, što mi osuđujemo, može biti tako stravična i zastrašujuća", rekao je Abas.

Mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca ponovno su pokrenuti nakon konferencije u američkom Annapolisu u studenome.

"Mirovni pregovori su sada u ruševinama palestinskih kuća", izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Najmanje 60 Palestinaca, prema zadnjim informacijama, ubijeno je tijekom izraelske akcije u pojasu Gaze u subotu, što je jedan od najkrvavijih sukoba dviju strana od početka intifade u rujnu 2000., izvijestili su liječnički izvori.

Izraelske zračne snage napale ured vođe Hamasa 

Izraelske zračne snage napale su u nedjelju rano ujutro zgradu ureda Ismail Haniyeha, čelnika palestinskog pokreta Hamas, a po riječima svjedoka zgrada je potpuno uništena.

Za sada nema informacija o stradalima.

Izraelski helikopteri pogodili su zgradu s tri projektila, oštetivši i ostale zgrade u tom području, kazali su svjedoci. Ured palestinskog premijera bio je u vrijeme napada prazan. 

SAD pozvao na prekid izraelsko-palestinskog nasilja

Sjedinjene Države izrazile su u subotu žaljenje zbog sukoba u Pojasu Gaze, u kojima je ubijeno više od 60 Palestinaca i dva Izraelca, te pozvale na prekid nasilja i terorističkih akcija usmjerenih protiv nevinih civila, objavila je Bijela kuća.

"Sjedinjene Države žale zbog gubitka života izraelskih i palestinskih civila", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Postoji jasna razlika između terorističkih raketnih napada na civile i akcije u samoobrani", dodao je. "Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog humanitarne situacije u Gazi i južnom Izraelu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene