Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL) Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Izraelsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini osudilo je u nedjelju planiranu misu za bleiburške žrtve u Sarajevu, jer se radi o "opasnom i destruktivnom" pokušaju izjednačavanja žrtava i počinitelja ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu.


"Pokušaji da se sve žrtve iz Drugog svjetskog rata predstavne na isti način ne samo da su nekorektni nego su i iznimno opasni i destruktivni po proces pomirenja kojemu bi sve nacije trebale težiti", priopćilo je veleposlanstvo.

Vezani članci Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Počasni bleiburški vod kupio dodatno zemljište na Bleiburškom polju: "Ovo je prvoklasni skandal" Gordan Jandroković na Mirogoju Jandroković na Mirogoju položio vijenac za žrtve na Bleiburgu: "To su žrtve zločina iz osvete, stradali su vojnici, ali i civili"

Mora se napraviti jasna razlika između žrtava koje su bez ikakve krivnje silom otjerane u logore poput Jasenovca i Stare Gradiške i tamo umorene i onih koji su odgovorni za te zločine nad nedužnim ljudima, čak i ako takve osobe nisu imale priliku suočiti se s pravednim suđenjem za počinjena zlodjela, stoji u priopćenju.

Osudili najavljenu komemoraciju i misu

Židovska zajednica u BiH se ranije ovog tjedna usprotivila misi koju bi 16. svibnja u Sarajevu trebao predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Predsjednik zajednice Jakob Finci i predsjednik Židovske općine Sarajeva Boris Kožemjakin u zajedničkoj su izjavi kazali kako "osuđuju najavljenu komemoraciju i misu davno pobijeđenom ustaštvu".

"Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH", stoji u njihovoj izjavi.

Najavu održavanja mise osudili su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te čelnici svih većih političkih stranaka čije je sjedište u Sarajevu.

"Jasno je da to (komemoriranje bleiburških žrtava) jasno osuđuju poštovani građani BiH među kojima su mnogi koji mogu biti ponosni na doprinos svojih predaka antifašističkom nasljeđu i borbi protiv fašizma", ističe izraelsko diplomatsko predstavništvo koje BiH pokriva iz Albanije. (Hina)