Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na osnovi prvih neslužbenih rezultata, koji mu daju prednost pred Borisom Tadićem, Tomislav Nikolić proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji.


Nikolić je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima i rekao da Srbija neće skrenuti s europskog puta, kao i da će zaštititi narod na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS, koji je na Twitteru objavio da je Boris Tadić čestitao na pobjedi Tomislavu Nikoliću. 'Sigurno neću biti premijer', rekao je Boris Tadić, piše RTS.

Prema posljednjim podacima Tomislav Nikolić vodi s 49,8% glasova, a Boris Tadić ima 47,0% glasova, piše RTS.

Tomislav Nikolić, za sada još uvijek neslužbeno novoizabrani predsjednik Srbije, izjavio je u nedjelju navečer kako on ''nema ništa protiv'' dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske, te da između dvije zemlje treba vladati trajni mir.

''Imat ću mnogo poslova prije nego što stignem do Zagreba. Bit će zaista mnogo poslova, ali sigurno da ću otići. Ja neću vama glumiti tamo da sam brat s nekim od vas, ali Srbija i Hrvatska trebaju živjeti u trajnom miru'', poručio je Nikolić u obraćanju novinarima u nedjelju navečer, po završetku drugog kruga izbora za predsjednika Srbije.

Istaknuo je kako će voditi veliku državu koja mora imati dobre odnose sa svima, te dodao kako se ti odnosi ne zasnivaju na njegovim osobnim željama.

Poručio je kako on nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku te da je rođen u Šumadiji i da nikada niti on osobno, niti njegova obitelj, nisu doživjeli nešto loše od Hrvatske.

"Hrvatska treba riješiti pitanje Srba koje je potjerala"

Dodao je i kako Hrvatska treba riješiti pitanje Srba koje je protjerala, njihove imovine i njihove sigurnosti.

''Dakle, Hrvatska samo neka pokaže da je zaslužila taj svoj status članice Europske unije, neka pokaže da su joj svi građani jednaki i u meni će imati suradnika za svaku vrstu suradnje'', ustvrdio je.

Do 20 sati u Srbiji je zatvorena većina birališta, a do 19 sati glasovalo je 41.5% birača. U Vojvodini je glasovalo 44,4% birača, u centralnoj Srbiji 40,4%, a u Beogradu 40,2% birača, piše RTS.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji obilježio je veliki gaf EU. Naime, Europska komisija je nekoliko sati prije zatvaranja birališta čestitala na pobjedi Nikoliću, a kada su shvatili pogrešku čestitku su povukli.

Zajedničko priopćenje predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i Europske komisije Joséa Manuela Barrosa greškom je izdano oko tri sata prije zatvaranja biračkih mjesta, a u njemu su na pobjedi čestitali Tomislavu Nikoliću. Pola sata kasnije povukli su priopćenje.

Tadić je u prvom krugu 6. svibnja osvojio 25,31 posto glasova, a Nikolić 25,05 posto glasova. (D.B./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.