Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u BiH

Ivanić u prednosti za Predsjedništvo BiH, Čović i Izetbegović osigurali pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj Mladen Ivanić vodi u utrci za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iako je razlika u glasovima između njega i Željke Cvijanović, kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik vrlo mala, podaci su što ih je u ponedjeljak u 14 sati u Sarajevu objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Istodobno je objavljeno kako su Dragan Čović i Bakir Izetbegović dobili dodatne glasove kojima je potvrđena njihova pobjeda u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Pročitajte i ovo Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr) "U EU-u znaju sve" Izetbegović tvrdi da Plenkovićevo i Čovićevo lobiranje u EU-u neće dobiti potporu Slika nije dostupna Imovinske kartice Dragan Čović puki je siromah u usporedbi sa svojim kolegama u Predsjedništvu BiH

Na temelju 90,24 posto obrađenih glasačkih mjesta Ivanić je dobio 279.822 glasa, a Cvijanović 278.845 glasova birača.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić podsjetio je kako još valja pričekati glasove iz inozemstva te s mobilnih biračkih mjesta, što može utjecati na konačne rezultate.

Na temelju 92 posto glasačkih mjesta iz Federacije BiH, obrađenih do ponedjeljka, otklonjene su dvojbe oko toga tko će biti hrvatski i bošnjački član državnog vrha.

Čović je tako dobio 117.537 glasova, a kandidat HDZ 1990. Martin Raguž 86.306 glasova, trećeplasirani je Živko Budimir, s oko 13 tisuća glasova, dok je Anto Popović dobio oko 6.000 glasova.

FOTO Kreativni susjedi: U BiH znaju kako poništiti glasački listić sa stilom

Na temelju istog uzroka utvrđeno je kako je Izetbegović dobio 226.860 glasova, a drugoplasirani kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić 187.005 glasova.

Poraz svoje kandidatkinje Željke Cvijanović neizravno je priznao i Milorad Dodik kada je novinarima u Banjoj Luci ranije tijekom dana kazao kako "ne može vjerovati da su Srbi odlučivali na ovaj način znajući tko i na koji način podržava Ivanića". Kazao je kako su u eventualnoj konačnoj pobjedi Ivanića sudjelovali Bošnjaci i međunarodna zajednica, a da je Cvijanović dobila potporu Hrvata.

Dodik je kazao i kako je ipak uvjeren u svoju pobjedu za novi mandat predsjednika RS ustvrdivši kako ima prednost u odnosu na kandidata ujedinjene oporbe Ognjena Tadića od oko 11 tisuća glasova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene