Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Ivana Petrović o susretu s Charlesom dok je bio princ: "Sjećam se što me tada pitao..."

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je prvo obraćanje kralja Charlesa III.

Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV imala je prigodu pratiti i upoznati novoga kralja Charlesa III., tada princa od Walesa.

"To je bio prigodan govor za smrt majke. Govorio je vrlo osobno i konstatirao je s ponosom da se britansko društvo u 70 godina promijenilo, ali da će on kao kralj čuvati njihovu kulturu", prokomentirala je Petrović prvi govor novog kralja.

Kazala je da Charlesa III. čeka vladavina u jedno novo vrijeme. "Britanska kruna nije lišena političkog utjecaja. Britanski kralj svaki dan prima izvještaje obavještajnih službi. Po meni, Brexit je njihov geopolitički potez i ideja. Charles dolazi u vrijeme rata u Ukrajini, gdje je Britanija jako involvirana. Dolazi i teško vrijeme. Mislim da će biti malo vidljiviji od kraljice", smatra Petrović.

"Kraljica Elizabeta je ukinula neke stare zakone 2011., godine - točnije Parlament je ukinuo, a ona potpisala, zakon nekoliko stoljeća star. Prema njemu se nasljednici britanske krune nisu smjeli ženiti s rimokatolkinjama. To je bio duboko diskriminacijski zakon još iz vremena Henryja VIII., što je tada ukinuto. Ali recimo, u vrijeme njezine vladavine, upravo zbog braka s rimokatolkinjama svog mjesta u nasljedstvu za britansku krunu su se krune morali odreći princ Michael od Kenta i grof od Saint Andrewa. To je bilo diskriminacijski rigorozno. I primogenituru je ukinula", dodala je.

Pročitajte i ovo Balmoral Zavladao je šok Zadnji sati kraljice Elizabete II.: Cure detalji što se događalo nekoliko sati prije kraljičine smrti

Pročitajte i ovo Igor Pokaz Čast i privilegija Reporterka Dnevnika Nove TV s veleposlanikom RH u Londonu: "Charles III. će sigurno biti dobar kralj, imao je najbolju mentoricu"

Petrović se prisjetila susreta s Charlesom dok je bio princ od Walesa. "To je bilo više neformalno. Sjećam se da me je 2015. godine pitao što je prema mojoj procjeni tada najveće vanjskopolitičko žarište i što ja mislim o tome. Bilo je vrlo opušteno", kazala je Petrović te dodala da je upoznala i princezu Anu kada je došla u posjet predsjedniku Stjepanu Mesiću.

"Djelovala mi je kao potpuno emancipirana žena i vrlo neformalna u razgovoru. Kada sam rekla da sam provela neko vrijeme radeći na BBC-ju, odmah je rekla da su britanski mediji zapravo grozni i da samo sluša radio", prisjetila se Petrović. 

Više o komentaru Ivane Petrović pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene