Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno je (ne)bitno

"Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž

Aktualno Galerija Provjereno: Benkovac - 1 Provjereno: Benkovac - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Benkovac - 2 Provjereno: Benkovac - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Benkovac - 3 Provjereno: Benkovac - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Benkovac - 4 Provjereno: Benkovac - 4 Foto: Provjereno +6 Provjereno: Benkovac - 5 Galerija 1/11 >>
U javnoj ustanovi, financiranoj javnim novcem, ravnatelj Matej Pešut zabranio je tribinu o javnom interesu, a reporterki Provjerenog Danki Derifaj lagao da je na putu kako ne bi morao odgovarati na pitanja, čak i kada ga je osobno dočekala ispred ureda.

Nakon što je u društvenom domu u Nadinu zabranio tribinu o javnom interesu u organizaciji neprofitne udruge, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Benkovcu Matej Pešut, koji upravlja mrežom domova na tom području, reporterki Provjerenog Danki Derifaj telefonski se ispričao zbog nemogućnosti odgovaranja na pitanja jer je na poslovnom putu u Bosni.

Unatoč tome, reporterka ga je ipak dočekala ispred zgrade Učilišta, a na zahtjev da s njime porazgovara djelatnica iste ustanove uvjeravala ju je da to nije on.

"Meni je rekao da ide na put, to je sve što vam mogu reći", odgovorila je djelatnica učilišta. 

Pročitajte i ovo Provjereno: kriminal na divljim deponijima - 5 Otkriće Provjerenog Rade posao za državu, naplate se novcem poreznih obveznika, a na nevjerojatan se način rješavaju otpada

Povod za razgovor s ravnateljem bila je zabrana održavanja javne tribine Udruge Kamene babe u društvenom domu Nadin. Tribinu je zabranio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Benkovcu Matej Pešut, koji upravlja mrežom domova na tom području, pa je tribina održana na trgu u Benkovcu.

"Možda su nam gradske vlasti napravile uslugu tako što su nas zabranili u društvenom domu Nadin, pa smo došli na Trg utjeloviti njegovu zapravo i ulogu da javno govorimo o temama koje se tiču svih nas", kazala je Zrinka Đoić, predsjednica Udruge Kamene babe.

"S obzirom na temu tribine koja se bavi javnim interesom, dobili smo odgovor da ta tema ne donosi dobro zajednici, dakle Nadinu kao mjestu, i pod krinkom da će se na tribini govoriti o nekakvim privatnim interesima, što je suludo, i da su se određeni građani i udruge protivili tome, iz tog smo razloga zabranjeni", objasnila je Đoić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Klub unuka - 4 Donosi Provjereno Posjećuju bake i djedove koji njima to nisu, ali Klub unuka svima je promijenio život: "Djeca iz njih izvlače jednu ogromnu pozitivnu energiju"

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju"

Reporterka Derifaj odgovore o otkazivanju pokušala je dobiti od ravnatelja.

"Telefonski smo razgovarali s gospodinom Pešutom, ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta, i on nam je rekao da je trenutačno na putu u BiH i da ga neće biti do kraja tjedna, a da je naš mail tek letimično pročitao. Onda smo mu zvali kolegicu u marketingu POU, koja nam je rekla da je on tu i da su upravo jutros useljavali u novi Dom kulture, u nove prostorije, pa sad ga idemo potražiti."

Nakon što se osobno uvjerila da je Pešut još uvijek tamo, Derifaj ga je pokušavala kontaktirati, a njegova kolegica iz javne ustanove nastavlja lagati da je na putu.

"Ravnatelj nije tu, otišao je ča", odgovara. Na uvjeravanje reporterke kako ga je upravo vidjela i da joj je mahnuo, ona i dalje laže. "Otišao je na put. Ne znam koga ste vidjeli, ali ravnatelj nije tu. Možda je to bio domar."

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju"

Bizaran razgovor nastavlja se i dalje, a kada Derifaj kaže kako misli na gospodina koji je sad bio na mobitelu i pored nje ušao unutra u plavoj košulji, djelatnica ipak popušta. "Dobro. To je g. Pešut, ali on je trenutačno zauzet. Meni je rekao da ide na put, ja vam samo to mogu reći." Reporterka joj zatim poručuje da će pričekati Pešuta te da mu je ranije poslala pitanja koja će ga pitati.

Pročitajte i ovo Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Projekt Udruge Kamene babe, zbog kojeg je i nastala cijela ova priča, financiraju Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova. Predsjednica udruge Zrinka Đoić i novinarka Melita Vrsaljko prijavile su ga s namjerom da doprinesu društvenom životu sredine u kojoj obje žive, a u koju se Melita prije dvije godine vratila nakon studija i života u Zagrebu.

U udruzi su osmislile program Avlije u ofsajdu, koji bi ponukao mještane na kulturni angažman i dijalog, a idealnim mjestom za takvo događanje učinio im se novoizgrađeni društveni dom u Nadinu, u blizini kojeg Melita i sama živi.

"Oni su načelno pristali. Nakon što mi dobivamo novce za taj projekt, javljamo se POU, koji prema odluci Grada postaje odgovoran za prostore i funkcioniranje domova, javljamo se za dogovor i onda krene ta suluda prepiska, te dolazimo do toga da ne možemo održati tribinu u domu jer se neki građani žale", pojašnjava Đoić.

Iz Mjesnog doma u Nadinu potvrdili su za Provjereno da je postojao usmeni dogovor, no kako nemaju ništa napismeno, a upravljanje je u međuvremenu preuzeo Grad Benkovac, nisu željeli o toj temi pred kamerama.

U sklopu Interakcijskog plana Grada Benkovca predviđena je gradnja mreže domova kojima će rotacijski upravljati mjesni odbori. Četiri doma na području Grada Benkovca, ovaj u Nadinu te još tri u okolnim selima, SAFU, agencija za ugovaranje i financiranje programa Europske unije financira bespovratnim sredstvima u visini od gotovo 1.600.000 eura! 400 TISUĆA eura po domu!

Na upit Provjerenog odgovorili su sljedeće:

"Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) na istu temu zaprimila je prijavu sumnje na nepravilnost, a u tijeku je i obrada Završnog Zahtjeva za nadoknadom sredstva. SAFU će izvršiti kontrole u obimu koji je u skladu s našim ovlastima, a u odnosu na propisano Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, nakon čega ćemo moći iznijeti detaljnije informacije."

Član Mjesnog odbora Nadin Milan Odžaković također je nezadovoljan. "Mi ovdje ne možemo dobiti ni ključa, a kamoli da možemo nešto unutra napraviti. Isto je i u drugim selima, tako je i u Vukšiću, tako je i u Smilčiću, ne znam gdje su sve radili ti domovi", razočaran je Odžaković, koji kaže kako domovima upravlja Grad Benkovac.

"Ja sam rekao to gradonačelniku kad su navodno došli za otvaranje doma da su mogli raditi taj dom u Benkovcu jer ako mi nemamo nikakve ovlasti nad njime, ne možemo ga koristiti, nije naš, što ste ga radili ovdje, mogli ste ga raditi slobodno u Benkovcu."

Mjesni dom u Nadinu otvoren je prije nekih pola godine i u njemu su bila već neka događanja, pa je Derifaj priupitala gradonačelnika Benkovca Tomislav Bulića zašto tribinu o javnom interesu ne može održati neprofitna udruga.

"Mi smo toj neprofitnoj udruzi koja se ove godine prvi put javila dali sredstva iz proračuna Grada Benkovca iako uopće nismo znali tko je ta neprofitna udruga", tvrdi Bulić. O odbijanju kaže da treba pitati ravnatelja Pešuta, odnosno Upravno vijeće, zbog čega su oni procijenili da nisu mogli iznajmiti u tu svrhu.

Ravnatelja na tzv. službenom putu ekipa Provjerenog dočekala je ispred njegova radnog mjesta.

Kako je prošao susreti i što je o svemu rekao Matej Pešut, pogledajte u videoprilogu. 

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene