Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u petak bio u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je razgovarao i sa županom Željkom Kolarom. Kratko je prokomentirao aktualnosti u zemlji.


Pemijer Andrej Plenković je u Krapinsko-zagorskoj županiji prokomentirao aktualnosti. U toj je županiji razgovarao i sa županom Željkom Kolarom, kao i s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem.

"Vlada je ovdje, da sa svim resorima radi na projektima koji će unaprijediti živote ljudi ovdje. Čestitam svima", rekao je premijer.

"Večeras je večer Evergreena", kroz osmijeh je rekao premijer prije odlaska na 30. Zagorski gospodarski zbor, a bit će i na 57. festivalu kajkavskih popevki.

Kratko se osvrnuo na uvođenje novih Vladinih mjera za pomoć građanima tijekom krize. "Mjere su bile kakve sam najavio - snažne. Mislim da je sigurno zadovoljstvo i ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji, kada znaju da neće biti rasta cijena struje tijekom zime i da će ustanove funckionirati ", rekao je te dodao da je "potez primjeren krizi".

"Napravili smo važan i odvažan korak", kazao je zadovoljno Plenković. Radom premijera zadovoljan je krapinski gradonačelnik, iako smatra da uvijek može bolje. "Uvijek bismo nešto dodatno htjeli, ali mislim da se dosta toga riješilo", kazao je Gregurović o novim mjerama tijekom krize.

Premijer se osvrnuo i na oporbu koja tvrdi da su mjere nedorečene. "Oni, vjerojatno s obzirom na Vladin paket, nemaju što dodati. Ako netko u najvećoj energetskoj krizi zna da mu neće poskupjeti računi - onda je on miran i može predviđati svoje aktivnosti. Oporba ima svoje ideje, nastoje ispolitizirati sve", smatra Plenković.

"Paket je napravljen u konzultacijama, ne samo sa strankama parlamentarne većine, već uz Hrvatsku udrugu poslodavaca, Obrtničku komoru, i uz različite sektore. Iznijedren je da pogodi najveća očekivanja. Mislim da je to jako dobro kada se sve rezimira", istaknuo je premijer.

"Zvat će se posebni porez na dobit", kratko je prokomentirao premijer uvođenje poreza tvrtkama čija je dobit prekomjerno porasla. "Ovako velik paket mjera je donijelo malo zemalja i to je svojevrsni zaštitni znak ove Vlade", rekao je Plenković.

Smatra da će ograničavanje cijena određenih proizvoda pomoći građanima. "Svi će ostati na nogama, a građanima će biti dobro", rekao je.

Luka Brkić Analitičar o interveniranju u cijene hrane: "Ovo nije mjera koju bi iole razuman čovjek podržavao, ali..."

Kazao je da su svi razmjeli da trebaju dati doprinos kroz solidarnost u ovim teškim trenucima. "Ako je to Vlada napravila, onda bi i oni na tržištu trebali dati svoj doprinos za premoštavanje krize. Razumjeli su svi", zaključio je.

Ilustracija Olakšanje za kućanstva: Ograničavaju se cijene namirnica, poznato i kojih

Za kraj je rekao da mu je žao što je kraljica Elizabeta II. umrla. "Obilježila je zadnjih 70-ak godina. Nastupala je kroz autoritet i smirenost. Imala je značaj za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je imala veliki upliv i na globalna zbivanja", rekao je.

Što se tiče Ine, premijer je rekao da je Vlada dala prijedlog, a drugi koraci su formalnost. "Idemo dalje", kazao je.

Iako je novinar rekao da Vlada nema većinu u Nadzornom odboru, Plenković je samo kratko zaključio - "neće se nitko tome protiviti".

Posjet je započeo u 17:30 sati obilaskom i upoznavanjem s projektima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju