Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija traži hitan sastanak o slanju vojnika u Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je u utorak zatražila od finskog predsjedništva EU-a da sazove hitan sastanak ministara vanjskih poslova na o doprinosu europskih zemalja mirovnoj misiji u Libanonu. Sami Talijani nude dvije do tri tisuće vojnika, ali uz uvjet da Izrael poštuje primirje.

Ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema traži da se sastanak održi u petak u Bruxellesu, izjavio je glasnogovornik Ministarstva. 

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

D'Alema je u intervjuu listu La Repubblica u utorak izijavio kako je Italija spremna poslati između 2.000 i 3.000 vojnika u mirovnu misiju u Libanon, no samo ako se Izrael bude držao postignutog primirja.

- Od Izraela očekujemo da poštuje prekid vatre, rekao je D'Alema listu La Repubblica. 

- Prerano je očekivati da Hezbolah položi oružje, no ne možemo poslati svoje vojnike ako izraelska vojska nastavi pucati, rekao je D'Alema.

Po njegovim riječima, Španjolska, Belgija i Nizozemska također će poslati vojnike u Libanon koji bi zajedno s libanonskom vojskom trebali održavati primirje između Izraela i gerilaca Hezbolaha.

D'Alema je dodao da bi Francuska mogla razmotriti svoju ponudu o slanju 200 dodatnih vojnika.

- Mislim da će na kraju Francuska biti zastupljenija, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene