Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan žalosti

Italija: Na pogrebu žrtava potresa okupilo se 10.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogreb poginulih u najvećim potresima u Italiji u posljednjih trideset godina počeo je u 11 sati. Na njemu se okupilo oko 10.000 osoba, među kojima je i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Gotovo 200 drvenih lijesova, mnogi od njih prekriveni buketima cvijema i fotografijama mrtvih, položeni su u četiri reda, ispred policijske akademije u gradu L'Aquila. Nekoliko malenih bijelih ljesova, u kojima su tijela djece, smještena su na ljesove u kojima se nalaze njihove majke, prenosi Reuters. Neke od 289 žrtava već su privatno pokopane u obiteljskom krugu. Pogrebi se organiziraju na otvorenom jer niti jedna crkva u tom području nije stabilna i sigurna.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

'Tu je sada mnogo tuge, ali i mnogo ljutnje', rekao je Piero Faro, koji je došao odati počast obiteljskoj prijateljici, 65-godišnjoj Paoli Pugliesi koja je poginula sa svojim 45-godišnjim sinom Giuseppe. 'Njihova se zgrada jednostavno srušila. To se nije smjelo dogoditi', rekao je Faro.

>> Nastavlja se potraga za preživjelima, policija na ulicama sprječava pljačku

>> Raste broj poginulih u potresu: 260 mrtvih, od kojih 16 djece

'Uskoro ćemo prekinuti potragu', kaže Luca Spoletini, glasnogovornik Civilne zaštite. Potresi su se nastavili i tijekom noći u središnjoj talijanskoj regiji Abruzzo u kojoj trenutačno u šatorima živi oko 17.000 ljudi, a tisuće preživjelih dobile su i privremeni smještaj u hotelima.

Talijanska je vlada danas proglasila nacionalni Dan žalosti. 'Zahvaljujemo stanovnicima Abruzza na njihovoj ozbiljnosti, civiliziranosti, dostojanstvu i pribranosti', rekao je premijer Silvio Berlusconi koji je otputovao u L'Aquilu na pogreb koji predvodi kardinal Tarcisio Bertone. Za pogreb je od pape Benedikta XVI., kako javlja Reuters, zatraženo posebno dopuštenje jer se u katoličkim crkvama na Veliki petak ne služi misa. Papa namjerava vrlo skoro posjetiti Abruzzo. Najavljen je i pogreb po islamskom običaju za šest poginulih muslimana.

Građevinari: 'Nismo ubojice'

Usprkos dubokoj tuzi i šoku ne samo obitelji žrtava već i cijele Italija, pozornost se već polako usmjerava na obnovu i izgradnju. Po prvim procjenama, šteta iznosi oko tri milijarde eura. Berlusconi je rekao da će Italija iz fondova EU-a dobiti do 500 milijuna eura. Vlada je također najavila istragu. Predsjednik Giorgio Napolitano je dan ranije ustvrdio da su se mnoge zgrade najnovijeg datuma urušile kao kule od karata, a trebale su biti otporne na potrese. 'Ljudi trebaju promisliti o svojoj savjesti', rekao je Napolitano, a građevinci su uzvratili da 'nisu ubojice'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene