Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Italiji

Nastavlja se potraga za preživjelima, policija na ulicama sprječava pljačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italiju je noćas pogodilo šest novih potresa. Talijanske vlasti nisu izdale upozorenje da se ne putuje u Rim ili okolne regije. Jedina je preporuka da se izbjegava putovanje u regiju Abruzzo te prometnicama koje prolaze kroz područje pogođeno potresom.

Iza spasioca u regiji Abruzzo još je jedna noć bez sna. Potraga za preživjelima produljena je za još dva dana. No, sve su jače sumnje da u ruševinama ima preživjelih. Posljednja je osoba izvučena prije gotovo dva dana. Nakon što je u srušenom studentskom domu pronađeno još troje mrtvih, broj stradalih popeo se na 287.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Spasilačke napore otežavaju nova podrhtavanja tla. Jedan noćašnji potres imao je snagu od čak 5,2 stupnja po Richteru. Izazvao je još materijalne štete, ali srećom novih žrtava nije bilo.

>> Raste broj poginulih u potresu: 260 mrtvih, od kojih 16 djece

30-ak tisuća stanovnika pokrajine Abruzzo je bez krova nad glavom. Većina je smještena u šatorskim naseljima. Mnogi u šoku, sa suzama u očima, obilaze ostatke svojih domova. Na ulice je raspoređena policija kako bi se spriječila pljačku onoga što je ostalo u pustom gradu.

Talijanski predsjednik kritizirao nepoštivanje propisa protupotresne gradnje

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano upozorio je na nepoštivanje propisa protupotresne gradnje u tome području visoke opasnosti. Berlusconi je dodao kako će obnova stajati nekoliko milijarda eura.

Napolitano je kritizirao neodgovornost brojnih osoba uključenih u gradnju. Zakoni o gradnji u trusnom području, koji su na snazi bili od 1996., postroženi su 2005. nakon potresa u Moliseu 2002., pokrajini koja graniči s Abruzzom. Tada je poginulo 30 ljudi, uključivo 27 djece.

Pitoreskna regija Abruzzo vjerojatno se dugo neće oporaviti od katastrofe. Većina stradalih trebala bi biti pokopana sutra kada je u Italiji proglašen dan žalosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene