Italija je u reseciji. Talijanski statistički ured objavio je u četvrtak procjenu kretanja talijanskog BDP-a u posljednjem lanjskom kvartalu, koja pokazuje da se tamošnje gospodarstvo smanjilo za 0,2 posto.

Galerija


Prema najnovijim podacima, talijanska ekonomija pala je u posljednjem kvartalu 2018. za 0,2 posto, što nakon pada od 0,1 posto u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju, prenosi Corrierre della Sera.

Vezani članci Bolnica u Italiji, ilustracija 15 godina nije dolazio na posao, primio više od pola milijuna eura plaće: Ostali nisu ni primijetili da ga nema Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ekonomski analitičari za DNEVNIK.hr: "Recesija u Italiji loša je vijest i za Hrvatsku"

Vijest da je Italija ušla u recesiju nije neočekivana, a na to su ranije upozoravali i MMF i Svjetska banka. Još ranije je Europska komisija priopćila da će Italija ove i iduće godine imati najsporiji rast među zemljama eurozone.

Teško da će Italija sada, službenim ulaskom u recesiju, održati obećanje EU-u o stabilizacijskom programu, a i teško da će doći do prijeko potrebnog novca. Ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika europska zemlja ušla u recesiju.