Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Danas izglasavanje povjerenja Prodijevoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ključan dan za sudbinu vlade lijevog centra premijera Romana Prodija, koji bi predvečer nakon glasovanja u Senatu o povjerenju vladi, mogao završiti ostavkom, Prodi je započeo u

četvrtak sastankom s ministrom gospodarstva Tommasom Padoa-Schioppom i nekim stranim ulagačima, nakon čega je otišao na razgovor s predsjednikom republike Giorgiom Napolitanom.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Riječ je o novom razgovoru sa šefom države, koji ga je već u srijedu savjetovao da podnese ostavku prije današnjeg glasovanja o povjerenju u Senatu, gdje koalicija lijevog centra nema većinu.

Prognoze o Prodijevoj sudbini započele su u četvrtak izjavom
ministra za sveučilište Fabia Mussija, člana Demokratske ljevice, kako će se "zasigurno ići na prijevremene izbore".

Zastupnički dom je u srijedu navečer izglasovao povjerenje vladi sa 326 glasova "za" i 275 glasova "protiv", dok su zastupnici stranke demokršćanske unije UDEUR, bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, izašli iz dvorane. Kriza vlade je i nastala izlaskom Mastelline stranke iz koalicije, a bez njihova tri glasa u Senatu Prodi nema većinu. Protiv Mastelle i njegove supruge Sandre, predsjednice regionalnog vijeća Campanije, tužiteljstvo u Caserti vodi istragu pod sumnjom da su ucjenjivali dužnosnike državnih ustanova da prijeđu u njihovu stranku.

Prema ranije utvrđenom programu rasprava u Senatu o povjerenju vlade trebala bi započeti u četvrtak u 17 sati, a u 20 sati je predviđeno glasovanje.

Nagađanja da bi Prodi mogao podnijeti ostavku i prije glasovanja u Senatu temelje se na činjenici da bi mu u tom slučaju Napolitano mogao povjeriti novi mandat i pregovore za iznalaženje nove većine za prijelaznu vladu, dok mu poslije glasovanja na kojima Prodi ne bi prošao predsjednik više ne bi izabrati između te dvije opcije. Neki premijerovi suradnici uvjereni su kako će premijer riskirati i tražiti prebrojavanje senatora.

Bivši predsjednik republike i doživotni senator Francesco Cossiga potvrdio je u četvrtak kako će u Senatu glasovati za davanje povjerenja Prodiju. Zapravo se gotovo iz sata u sat mijenjaju brojke senatora koji bi mogli glasovati za povjerenje vladi. Izvjesno je kako oporbeni desni centar Silvija Berlusconija ima sigurnih 156 glasova od 315 izabranih senatora. No, njima treba pridodati i glasove sedam doživotnih senatora, tako da se kvorum mijenja, ali Prodiju i dalje nedostaju najmanje tri glasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene