Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi najuže obitelji bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića pod istragom su bosanskohercegovačkog pravosuđa zbog sumnje da pomažu skrivanje ovog optuženika za ratne zločine, objavile su banjalučke "Nezavisne novine".


List navodi kako je istragu nedavno otvorilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dok je Sud BiH 23. studenog donio odluku o blokiranju imovine Karadžićeve obitelji.

Vezani članci Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna Što je uzrok pada našeg vojnog helikoptera? - 4 Tragična nesreća helikoptera Kiowa: Ministar otkrio da je jedna obitelj tužila MORH

Pod istragom su Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar, kćer Sonja, njen muž Branislav Jovičević.

Izvor "Nezavisnih" pojasnio je kako su pod zabranom bilo kakve prodaje obiteljska kuća Karadžićevih na Palama, Sonjin stan u tom gradiću te jedan poslovni objekat u izgradnji.

Stan čiji je vlasnik Aleksandar Karadžić nije međutim na popisu blokirane imovine.

"Riječ je o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja imovinom što znači da je oni ne mogu prodavati ili ostvarivati financijsku korist kojom bi financirali Karadžićev bijeg", kazao je izvor.

Odluka Suda BiH donesena je sukladno Zakonu o kaznenom postupku BiH koji dopušta zabranu otuđenja imovine u slučaju postojanja sumnje da je ona stečena kaznenim djelom.

Tužiteljstvo ni Sud BiH nisu službeno potvrdili postojanje ovih mjera ali je to potvrdila Sonja Karadžić.

"Drago nam je što smo primili ovu odluku i što se konačno zna tko je za nas zadužen. Do sada je mogao dolaziti tko je htio i ispitivati nas a posljednjih desetak godina to su činili policijski službenici, tajne službe i razni ucjenjivači", izjavila je Karadžićeva kćer.

Stambeni objekti na Palama koje koriste članovi obitelji Radovana Karadžića česta su meta pretraga koje po pravilu obavljaju pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH.

Posljednja takva akcija izvedena je prošlog tjedna kada su pretražene obiteljska kuća i stanovi Sonje i Aleksandra ali i uredski prostori Branislava Jovičevića te kuća nekadašnjeg Karadžićeva tjelohranitelja Rajka Cicovića.

Glasnogovornik EUFOR-a David Fielder potvrdio je kao će se takve operacije nastaviti sve dok to bude potrebno i dok to bude tražio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).