Turska policija je u nedjelju suzavcem rastjerala više stotina okupljenih koji su prkosili zabrani održavanja Parade ponosa u Istanbulu.

Galerija


Ovo je četvrta godina zaredom da vlasti Istanbula sprečavaju paradu kojom završava istanbulski tjedan ponosa.

Vezani članci Ivan Šarić (Foto: Instagram) Ivan Šarić opalio još jednu urnebesnu fotografiju koja je postala hit, ovaj put s godišnjeg odmora Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu (Foto: Dnevnik.hr) Ponižavajuć poraz stranke predsjednika Erdogana: Oporbeni kandidat postao gradonačelnik Istanbula

Turski LGBT aktivisti okupili su se i šetali ulicama prkoseći zabrani, izvikujući slogane i mašući zastavama duginih boja. Pokušali su prošetati središnjom ulicom Istiklal nakon što su pročitali priopćenje. Policija je ranije zatvorila taj dio središta grada i tamo postavila vodene topove, te suzavcem potisnula okupljene.

Prosvjednici su pjevali "Nećemo se pokoriti, nećemo zašutjeti, ne bojimo se". Organizatori su u izvješću istaknuli da je guverner ponovo diskriminirao specifični dio društva. Aktivisti tvrde da je policija koristila gumene metke u rastjerivanju okupljenih.

Organizaciija Amnesty Interantional je istaknula da je mirno okupljanje i kretanje pravo zajamčeno domaćim i međunarodnim zakonom koje guverner Istanbula mora poštivati. (Hina)