Turska policija je u nedjelju suzavcem rastjerala više stotina okupljenih koji su prkosili zabrani održavanja Parade ponosa u Istanbulu.

Galerija


Ovo je četvrta godina zaredom da vlasti Istanbula sprečavaju paradu kojom završava istanbulski tjedan ponosa.

Vezani članci Sirijci odlaze iz Istanbula (Foto: AFP) Istanbul protjerao gotovo 21.000 migranata, Sirijci moraju otići do 30. listopada Ekrem Imamoglu (Foto: AFP) Imamoglu opet pobijedio, Erdoganov kandidat priznao poraz u Istanbulu

Turski LGBT aktivisti okupili su se i šetali ulicama prkoseći zabrani, izvikujući slogane i mašući zastavama duginih boja. Pokušali su prošetati središnjom ulicom Istiklal nakon što su pročitali priopćenje. Policija je ranije zatvorila taj dio središta grada i tamo postavila vodene topove, te suzavcem potisnula okupljene.

Prosvjednici su pjevali "Nećemo se pokoriti, nećemo zašutjeti, ne bojimo se". Organizatori su u izvješću istaknuli da je guverner ponovo diskriminirao specifični dio društva. Aktivisti tvrde da je policija koristila gumene metke u rastjerivanju okupljenih.

Organizaciija Amnesty Interantional je istaknula da je mirno okupljanje i kretanje pravo zajamčeno domaćim i međunarodnim zakonom koje guverner Istanbula mora poštivati. (Hina)