Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna opasnost

Islamska država: Kontroliraju teritorij veličine Britanije, dnevno zarađuju milijune!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti ISIL-a počeli su s djelovanjem tijekom pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Džihadisti Islamske države kontroliraju teritorij čija površina je usporediva s površinom Velike Britanije te zarađuje oko šest milijuna kuna dnevno prodajući naftu i taoce. Njihova borbena sila broji 10.000 militanata. Sve to je rezultat slabosti vlada u Iraku i Siriji, ističe američki stručnjak.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

"Islamska država je vrlo opasna organizacija koja djeluje u kaotičnom dijelu svijeta", naglasio je Matthew Olsen, visoki američki dužnosnik za protuterorizam. Islamska država danas sebe vidi kao predvodnika globalnog džihadističkog pokreta, dodaje Olsen.

Džihadisti ISIL-a počeli su s djelovanjem tijekom pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Početkom 2014. godine zauzeli su ogromna područja u Iraku, a sad prijete nadjačavanjem i same al-Qaide, koja je dominantan glas globalnog ekstremističkog pokreta, prenosi Independent.

'Odbijam prihvatiti da se cijelim zajednicama može prijetiti'

Olsen dodaje i da bez obzira koliko su džihadisti opasni kao organizacija, nisu nepobjedivi. "S širokom koalicijom međunarodnih partnera, imamo mehanizme za pobjedu, bazirane na odlučnom i jasnom pristupu svih vlada", zaključio je Olsen.

Tome u prilog ide i koordinirana vojna akcija iračkih i kurdskih snaga na tlu te američke potpore iz zraka. To je zaustavilo nalet džihadista te omogućilo protuofenzivu iračkih i kurdskih snaga.

Olsen je na kraju istaknuo da Islamska država ipak predstavlja samo jednu prijetnju Zapadu te da ima jako puno drugih militantnih skupina koje predstavljaju prijenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene