Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Džihadisti ISIL-a počeli su s djelovanjem tijekom pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.


Džihadisti Islamske države kontroliraju teritorij čija površina je usporediva s površinom Velike Britanije te zarađuje oko šest milijuna kuna dnevno prodajući naftu i taoce. Njihova borbena sila broji 10.000 militanata. Sve to je rezultat slabosti vlada u Iraku i Siriji, ističe američki stručnjak.

Vezani članci Slika nije dostupna Žestoke borbe na granici s Turskom: Kurdi potiskuju džihadiste Slika nije dostupna Cameron najavio britansko sudjelovanje u napadima na IS, ali samo u Iraku

"Islamska država je vrlo opasna organizacija koja djeluje u kaotičnom dijelu svijeta", naglasio je Matthew Olsen, visoki američki dužnosnik za protuterorizam. Islamska država danas sebe vidi kao predvodnika globalnog džihadističkog pokreta, dodaje Olsen.

Džihadisti ISIL-a počeli su s djelovanjem tijekom pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Početkom 2014. godine zauzeli su ogromna područja u Iraku, a sad prijete nadjačavanjem i same al-Qaide, koja je dominantan glas globalnog ekstremističkog pokreta, prenosi Independent.

'Odbijam prihvatiti da se cijelim zajednicama može prijetiti'

Olsen dodaje i da bez obzira koliko su džihadisti opasni kao organizacija, nisu nepobjedivi. "S širokom koalicijom međunarodnih partnera, imamo mehanizme za pobjedu, bazirane na odlučnom i jasnom pristupu svih vlada", zaključio je Olsen.

Tome u prilog ide i koordinirana vojna akcija iračkih i kurdskih snaga na tlu te američke potpore iz zraka. To je zaustavilo nalet džihadista te omogućilo protuofenzivu iračkih i kurdskih snaga.

Olsen je na kraju istaknuo da Islamska država ipak predstavlja samo jednu prijetnju Zapadu te da ima jako puno drugih militantnih skupina koje predstavljaju prijenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook