Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašne brojke

Izvješće UN-a: Djecu koriste za samoubilačke napade, sve je više mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 700 djece poginulo je ili je osakaćeno u Iraku od početka godine, od kojih je neke Islamska država iskoristila za samoubilačke napade, a 30 milijuna djece u svijetu ne pohađa školu zbog rata ili epidemija, objavio je u ponedjeljak UN.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti u raspravi o tom pitanju, Leila Zerrougui, posebna predstavnica UN-a za djecu i oružane sukobe, upozorila je također da milicije odane iračkoj vladi koje se bore protiv Islamske države regrutiraju djecu-vojnike.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Stanje u bolnici Nasser u Gazi - 3 Pakao na zemlji Panika u najvećoj bolnici u Gazi: Na udaru posljednje sigurno utočište za Palestince

Džihadisti 'koriste dječake od jedva 13 godina za nošenje oružja, čuvanje strateških mjesta i hvatanje civila (...) Druga djeca sudjeluju u samoubilačkim napadima', kazala je.

Uz to, iračka vlada uhitila je u srpnju 'mnogu djecu' i ne zna se gdje su pritvorena.

Zerrougui je također ukazala na 'strašnu bilancu' sukoba u Gazi za djecu, podsjetivši da je u ofenzivi izraelske vojske poginulo više od 700 palestinske djece, a najmanje 3.106 je ozlijeđeno ili osakaćeno.

'Najmanje 244 škole, od kojih 75 koje pripadaju UNRWA-u (Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama) pretrpjelo je napade izraelskih oružanih snaga, koje su kao vojnu bazu koristile jednu školu', kazala je.

Spomenula je također teške zločine nad djecom u Nigeriji koje je počinila oružana islamistička skupina Boko Haram, kao i na tešku situaciju za djecu u Libiji, Afganistanu, Srednjafričkoj Republici, Maliju i Južnom Sudanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene