Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi vlasnik makedonske elektrodistribucije, austrijska firma EVN, zbog 11 milijuna eura duga isključila je struju brojnim državnim institucijama u toj zemlji.


Tri mjeseca nakon što je postala vlasnik makedonske elektrodistribucije, austrijska firma EVN počela je isključivati struju javnim institucijama koje godinama nisu plaćale račune. 

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Vatrogasci, ilustracija Tri kvarta u Zagrebu ostala su bez struje zbog požara trafostanice

Osim ministarstava, struju u Makedoniji nisu plaćali ni sudovi, ali ni najveći proizvođač kruha u Bitoli. Zbog toga tome gradu prijeti nestašica kruha.

Grad Skoplje za uličnu rasvjetu duguje 1.600.000 eura, a Austrijanci su odlučili naplatiti potraživanja od svakog, pa su bez struje ostali i sudovi u Velesu, Kumanovu, Đevđeliji i Prilepu. Osiguranje Vrhovnog suda Makedonije nije dozvolilo radnicima elektrodistribucije da isključe struju, prenosi B92.

Makedoniji prijeti i informativni mrak ako državna i druge nacionalne televizije hitno ne plate dug za struju. Ostale postaje s nacionalnim frekvencijama dijelom koriste kapacitete Makedonske televizije, pa bi isključenje pogodilo i njih.

Ova priča iz susjedstva može biti samo poruka našoj vladi da dobro promisli prije nego se upusti u slične privatizacije u Hrvatskoj, da ne bi i nas pojeo mrak.