Iran je u subotu poručio dvjema Korejama da budu oprezne jer se američka vlada ne drži potpisanih ugovora i naznačio da će se Iran povući iz nuklearnog sporazuma iz 2015. ako mu taj dokument ne donese gospodarske koristi.

Galerija


Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je vođe Sjeverne i Južne Koreje da drže podalje američkog predsjednika Donalda Trumpa od svojih mirovnih napora dan nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja te o službenom svršetku Korejskoga rata.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump zaprijetio zemljama koje izdvajaju manje za NATO: "Mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom" Sjeverna Koreja (Foto: AFP) Japansko ministarstvo obrane: Sjeverna Koreja ostaje velika i neposredna prijetnja

"Američka vlada iranskim je nuklearnim dogovorom pokazala da se ne drži međunarodnih dogovora te da joj se ne može vjerovati", rekao je u subotu iranskog MVP-a Bahram Gasemi.

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae-in potpisali su u petak na povijesnom summitu deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka i dogovorili su nastaviti trojne razgovore sa SAD-om ili četverostrane sa SAD-om i Kinom kako bi objavili kraj korejskog rata koji je završio primirje, ali nije potpisan i mirovni sporazum.

Hasan Rohani, predsjednik Irana (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Moon Jae-in (Foto: AFP)

Trumpov novi šef diplomacije Mike Pompeo u petak je rekao kako nije vjerojatno da će SAD ostati u nuklearnom sporazumu iz 2015. ako nedostaci ne budu ispravljeni.

"Ne bude li sporazum Iranu donio gospodarske koristi, i mi ćemo izići iz njega", u subotu je za novinsku agenciju ISNA-u rekao iranski državni tajnik Abdolreza Faradži.

Ti su komentari izneseni ubrzo nakon odvojenih posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu ovaj tjedan, koji su realizirani djelomice i iz razloga kako bi se Trumpa uvjerilo da SAD ne napusti sporazum.

Hasan Rohani, predsjednik Irana (Foto: AFP)
Donald Trump i Angela Merkel (Foto: AFP)

Važnije od mogućega Trumpova povlačenja iz sporazuma bit će kako će reagirati europski trio Njemačka, Francuska i Velika Britanija, rekao je Faradži.

Iran je u prvom redu zabrinut zbog bankovnih sankcija. Premda su sve gospodarske sankcije ukinute u siječnju 2016., velike europske banke – u strahu od američkih sankcija – odbijaju financirati trgovinske projekte Zapada i Irana.

Trump mora odlučiti do 12. svibnja hoće li SAD i dalje štedjeti Iran od sankcija u sklopu nuklearnog sporazuma. (Hina)