Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hutisti zauzvrat nešto obećali

Opomena SAD-u iz Teherana: "Ansar Alah nastavit će s napadima sve dok traje genocid u Gazi"

Hosein Amirabdolahian, iranski ministar vanjskih poslova
Hosein Amirabdolahian, iranski ministar vanjskih poslova Foto: Afp
Sjedinjene Države ne mogu pozivati na suzdržanost dok podržavaju izraelski rat u Gazi, rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova, pozivajući na diplomatsko rješenje rata u enklavi.

Hosein Amirabdolahian je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim indijskim kolegom u Teheranu pozvao američke dužnosnike "da ne povezuju sigurnost i nacionalne interese SAD-a sa sudbinom izraelskog premijera koji pada".

Islamska Republika podržava palestinsku islamističku skupinu Hamas u ratu s Izraelom, a Teheran optužuje Sjedinjene Države da podupiru ono što nazivaju izraelskim zločinima u Gazi.

Amirabdolahian je rekao da će pripadnici hutističkog pokreta Ansar Alah, koji Iran podržava, nastaviti s napadima u Crvenom moru "sve dok traje genocid u Gazi".

Pročitajte i ovo PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Odluku donio Turudić Hermanovoj majci sud promijenio kaznu: Zbog afere s invalidskim mirovinama neće služiti zatvorsku kaznu, već samo uvjetnu

"Visoki dužnosnici u jemenskoj Sani (hutistički vođe) rekli su nam da će sve dok se genocid u ratu u Gazi nastavlja poduzeti mjere da spriječe kretanje izraelskih brodova ili brodova koji plove prema Tel Avivu", rekao je.

Međutim, Amirabdolahian je dodao da su hutisti uvjerili Teheran da "neće remetiti pomorsku sigurnost".

Američki predsjednik Joe Biden u petak je jemenske hutističke snage nazvao "terorističkom" skupinom, nakon što su američki i britanski ratni zrakoplovi, brodovi i podmornice tijekom noći pokrenuli desetke zračnih napada diljem Jemena.

Pripadnici hutističkog pokreta zaprijetili su "snažnim i učinkovitim odgovorom".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene