Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Zbog ponašanja velikih sila

Iran: Parlament traži reduciranje suradnje s IAEA-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski je parlament pozvao je predsjednika države Mahmuda Ahmadinedžada da izradi plan smanjenja iranske suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Do ovoga je poteza došlo dva dana nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju izglasala rezoluciju u kojoj kritizira Iran zbog tajne gradnje postrojenja za obogaćivanje uranija i zahtijeva trenutačno zamrzavanje tog projekta. U rezoluciji se od Irana zahtijeva da ‘odmah prekine’ gradnju novog postrojenja za obogaćivanje uranija na gori Fordo, pokraj svetišta Koma, čije je postojanje Teheran skrivao sve do rujna. Agencija usto traži da objavi informacije o namjeni tog postrojenja i o vremenskom planu njegove gradnje. ‘Zbog ponašanja velikih sila, vlada bi trebala podnijeti plan za snižavanje razine suradnje s IAEA-om’, navodi se u izjavi parlamenta.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Iran će proizvoditi vlastito gorivo za reaktor ako treba

To su već jednom učinili

Parlament ima ovlasti obvezati vladu na takav potez, kao što je učinio prije tri godine kada je IAEA izglasala da će Iran zbog nuklearnog programa prijaviti Vijeću sigurnosti. Predsjednik parlamenta Ali Laridžani kazao je da rezolucija usvojena u petak, koja bi mogla otvoriti put novim sankcijama UN-a, predstavlja ‘političku prevaru’. ‘Iranski parlament upozorava SAD i ostale članove skupine 5+1 (stalne članice Vijeća sigurnosti i Njemačka) da ne misle da će im ta igra pružiti priliku za pregovore’, kazao je Laridžani. ‘Trebali ste pozitivno prihvatiti iransko objavu postojanja postrojenja Fordo, umjesto da od njega stvorite izgovor za tu rezoluciju’, dodao je on.

Odbacili ponudu

Do rezolucije IAEA došlo je mjesec dana nakon što je Iranu ponuđeno da zamijeni slabo obogaćeni uranij (3,5 posto) za nuklearno gorivo proizvedeno u inozemstvu (uranij obogaćen 20 posto) za njegov reaktor za medicinsko istraživanje u Teheranu. No, Iran je ponudu odbacio ocjenjujući da mu ne daje dovoljno jamstva i zatražio istovremenu razmjenu na svojem teritoriju, što je IAEA odbio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene