Ilustracija
Ilustracija Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Iran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, izvijestila je pravosudna novinska agencija Mizan, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim prosvjedima u manje od tjedan dana.


"Majid Reza Rahnavard jutros je javno obješen u (svetom šijitskom gradu) Mašahdu... osuđen je na smrt zbog 'vođenja rata protiv Boga' nakon što je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga sigurnosti", objavio je Mizan.

Iran je u četvrtak pogubio prosvjednika Mohsena Šekarija, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja zaštitara nožem i blokiranje ulice u Teheranu za vrijeme demonstracija. Smaknuće su osudile Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Skupine za ljudska prava kažu da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje.

Amnesty International priopćio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu na, kako ih je nazvao, "lažnim suđenjima osmišljenima da zastraše one koji sudjeluju u narodnom ustanku koji je potresao Iran".

Ilustracija Pogubljen prvi prosvjednik osuđen na smrt: Obješen u zoru, zemljom bjesne novi nemiri

Prosvjed u Iranu - 3 Iran objavio brojke stradalih u nemirima: Dvostruko su manje od procjene skupina za zaštitu ljudskih prava

Prosvjedi diljem zemlje koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje iz Irana Mahse Amini 16. rujna predstavljaju jedan od najvećih izazova za Islamsku Republiku od njezine uspostave 1979.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju